Για μία εβδομάδα, στην πιο χαρούμενη κινηματογραφική γιορτή της Ελλάδας, με οικοδεσπότη τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Δημήτρη Σπύρου, ο Πύργος και η Αμαλιάδα μεταμορφώνονται σε κινηματογραφικό εργαστήρι καθώς οι μαθητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού ετοιμάζονται να μπουν στις κινηματογραφικές αίθουσες προκειμένου να παρακολουθήσουν ταινίες από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Και πρέπει να σας πω πως είναι σκέτη απόλαυση να παρακολουθείς αυτές τις υπέροχες ταινίες συνοδευόμενος από όλους αυτούς τους εκκολαπτόμενους σινεφίλ που παρακολουθούν με απόλυτη προσήλωση μια ασπρόμαυρη ταινία του Τσάρλι Τσάπλιν ή ένα πρόσφατο αριστούργημα που «ανοίγει» τη ματιά τους στον κόσμο.

Η συμμετοχή των μαθητών σε όλες τις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν και έτσι όλα τα παιδιά μπορούν να έρθουν πιο κοντά στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, κατακτώντας τη μοναδική εμπειρία να παρακολουθήσουν επιλεγμένα έργα αναγνωρισμένων δημιουργών. Η έναρξη έγινε με το φιλμ «Οι θρύλοι του βαρόνου Μινχάουζεν» μαζί με τρεις ακόμη ταινίες μικρού μήκους. Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 64 ταινίες (19 μεγάλου μήκους και 45 μικρού και μεσαίου μήκους) από 34 χώρες.

Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους, Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, Μικρού Μήκους Animation και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs και καταπιάνονται με ζητήματα όπως: φιλία, φυσικό και σχολικό περιβάλλον, εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, παγκοσμιοποίηση, οικογενειακές σχέσεις, απώλεια, οικολογία και ανοχή στη διαφορετικότητα. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και τη χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, τη φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, τη συντροφικότητα και τη χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ. Δώδεκα ταινίες συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας, δεκαέξι ταινίες διαγωνίζονται στο διαγωνιστικό τμήμα Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, ενώ άλλες δεκαεννέα στο Μικρού Μήκους Animation. Το διαγωνιστικό τμήμα Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs μετακομίζει στη φιλόξενη Αμαλιάδα, που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ: το φεστιβάλ στον Πύργο (κινηματογράφος Απόλλων) που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα ταινιών Μυθοπλασίας και Animation, τη γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα (Cine-Cinema) και την Camera Zizanio που υποδέχεται εκατοντάδες παιδιά από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο στα κινηματογραφικά της εργαστήρια στο Συνεδριακό Κέντρο ΠΔΕ στον Πύργο. Τα βραβεία του τμήματος Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs διεκδικούν επτά ταινίες μεγάλου μήκους και δέκα μικρού μήκους. Το τμήμα έχει τη δική του ξεχωριστή πενταμελή διεθνή κριτική επιτροπή καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή.

INFO

19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας – 16η Camera Zizanio, συνεχίζεται ώς τις 10 Δεκεμβρίου