Ιστορικά ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα καταγράφηκαν στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να αγγίζουν το 100% και στις υπόλοιπες βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας το 85%!
Συνολικά οι τουριστικές αφίξεις για το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 27,5 εκατομμύρια (μαζί με τους 2,5 εκατ. επισκέπτες της κρουαζιέρας), κάτι που σε απόλυτους αριθμούς θα ισοδυναμεί με επιπλέον 1,5 εκατ. ξένους επισκέπτες σε σχέση με το 2015.
Πάντως, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά δηλώνει επιφυλακτική σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τα τουριστικά έσοδα επικαλούμενη την κατά 80% αύξηση των καταθέσεων από τις τουριστικές επιχειρήσεις, όπως και την αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ.
«Μας ενδιαφέρει παράλληλα με τις αφίξεις να υπάρχει και αντίστοιχη αύξηση των εσόδων. Ωστόσο, τοθέμα των εσόδων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και επειδή τα προσωρινά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν δημοσιοποιηθεί παρουσιάζουν αποκλίσεις, θα περιμένουμε τα τελικά στοιχεία προκειμένου να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα» ανέφερε η Ελενα Κουντουρά.
Η υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε ότι κατά την επόμενη διετία θα γίνουν στον χώρο του τουρισμού σημαντικές επενδύσεις ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ από πόρους του νέου ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτούμενες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς.
Η ίδια διαπιστώνει «οργασμό επενδύσεων» στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν 142 αιτήσεις αδειοδότησης ξενοδοχείων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής, οι οποίες υποβλήθηκαν στην υπηρεσία one-stop-shop του υπουργείου το 2016. Οι 101 αιτήσεις αφορούν επεκτάσεις και αναβαθμίσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων και δυναμικότητας άνω των 300 κλινών, καθώς και στη δημιουργία νέων μονάδων αυτών των κατηγοριών.
Επίσης, μέσα στον τελευταίο χρόνο υποβλήθηκαν τέσσερις νέες προτάσεις για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων. Τα δύο είναι στην Κρήτη (Ελούντα και Χερσόνησος), ένα στη Λήμνο και ένα στη Ροδιά Αιγιαλείας. Συνολικά, όπως διευκρίνισε, τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα που είναι σε εξέλιξη στη χώρα ανέρχονται σε 16 και με την ένταξή τους στον νέο αναπτυξιακό νόμο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησής τους. Την τελευταία διετία υποβλήθηκαν 30 αιτήσεις για εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής για συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, θεματικά πάρκα και τουριστικούς λιμένες, καθώς και για 47 ορειβατικά καταφύγια.