Χωρίς αστικές συγκοινωνίες θα μείνει η Αθήνα την Πέμπτη, με τους εργαζομένους των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να πραγματοποιούν στάσεις εργασίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Στην απεργία καλούνται να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, ιδιωτικό τομέα καθώς και στις ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πάρουν μέρος στην κινητοποίηση με 24ωρη πανελλαδική απεργία αυριο, Τετάρτη.
Ειδικότερα λεωφορεία και τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 και από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Αντίστοιχα, τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ) δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 πμ και απο 4 μμ έως λήξη της βάρδιας.
Eπίσης, xειρόφρενο τραβούν την Πέμπτη τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία που ανακοίνωσαν ΓΣΕΕ και ΕΚΘ.
Τα εργατικά συνδικάτα δίνουν ραντεβού το πρωί της ίδιας μέρας στις 11:00, στο Πεδίον του Άρεως, καθώς έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Στο μήνυμά της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι αντιδρά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, φτώχειας και εξαθλίωσης, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών και με επώδυνες αποφάσεις της κυβέρνησης που στοχεύουν ευθέως στην καρδιά των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Επίσης, η ΓΣΕΕ αντιδρά σε κάθε σκέψη και στόχευση που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας σε ανακύκλωση της ύφεσης, σε κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.
«Για τη ΓΣΕΕ ο αγώνας είναι μονόδρομος. Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας έχει μόνο μία επιλογή. Να συνεχίζει να αγωνίζεται για να μπει οριστικό τέλος στις μνημονιακές πολιτικές.
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ που επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους εργοδοτικούς φορείς, ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων.
«Τα μέτρα αυτά έρχονται και στο Δημόσιο- εκφράζει την ανησυχία της η ΑΔΕΔΥ- Το ΔΝΤ και η ΕΕ εκτιμούν ότι δήθεν το Δημόσιο έμεινε αλώβητο στην κρίση, σε αντίθεση με τα πλήγματα που υπέστησαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Οι δανειστές απαιτούν μόνιμο σύστημα απολύσεων χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Με εργαλείο την αξιολόγηση μεθοδεύουν απολύσεις, τη μισθολογική καθήλωση αλλά και νέες μειώσεις, ενεργοποιώντας και τον περίφημο δημοσιονομικό «κόφτη». Το καθεστώς της αδιοριστίας παγιώνεται και στη θέση της σταθερής και μόνιμης εργασίας μπαίνει κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης».