«Γεννήθηκα για να γίνω ηθοποιός και η δουλειά μου μού παρέχει τη δυνατότητα να εκφράζω την εσωτερική μου ανάγκη, δηλαδή να επικοινωνώ με τον κόσμο» δήλωνε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Πέτρος Φυσσούν, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Σωτηρία με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Φυσσούν ήταν γιος πρόσφυγα από τη Ρωσία που μετά την Επανάσταση του 1917 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1933 στο Αγρίνιο, αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης το 1954 και συνεργάστηκε με τη σκηνή του Καρόλου Κουν έως το 1956. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1953 στο έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη» ενώ συνέχισε να δίνει το θεατρικό «παρών» συνήθως μέσα από κορυφαία έργα ρεπερτορίου όπως ο «Βυσσινόκηπος» του Τσέχοφ, «Ματωμένος γάμος» του Λόρκα κ.ά. Το 1961 και για τέσσερα χρόνια πρωταγωνίστησε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου («Η ηδονή της τιμιότητας» του Λουίτζι Πιραντέλο, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ). Τη διετία 1977 – 1978 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε τρεις παραγωγές του: τον «Αγιο πρίγκιπα» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (σκηνοθεσία: Σταύρος Ντουφεξής), τον «Ιούλιο Καίσαρα» (σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος) και «Πέρσες» του Αισχύλου (σκηνοθεσία επίσης Σπ. Ευαγγελάτου). Εμφανίστηκε, επίσης, στις ταινίες «Οι παράνομοι» (1958), «Υπερήφανοι» (1962), «Προδοσία» (1964), «Διχασμός» (1965), «Οι γενναίοι του Βορρά» (1970), «Μαντώ Μαυρογένους» (1971), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980). Χαρακτηριστικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση ήταν στις σειρές «Ο κίτρινος φάκελος» όπου υποδύθηκε τον Γιούγκερμαν, «Αγγιγμα ψυχής» και «Για μια θέση στον ήλιο».

Αναφερόμενος στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα ο καταξιωμένος ηθοποιός είχε πει: «Δεν με βοήθησε κανείς με την έννοια της διευκόλυνσης διότι, δόξα τω Θεώ, ήμουνα χρήσιμος και περιζήτητος. Σε μια νύχτα έγινα πρωταγωνιστής, παίζοντας ένα μονόπρακτο του Πιραντέλο στο Θέατρο Τέχνης. Φίλοι του Θεάτρου Τέχνης ήταν μεγάλες προσωπικότητες: ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Χατζιδάκις. Είχαν έρθει λοιπόν στη γενική δοκιμή και με φωνάζει ο Γκάτσος –αν θυμάμαι καλά –και μου λέει: “Ξέρεις αγγλικά;”. Εγώ τότε δεν ήξερα. ”Να μάθεις αγγλικά”, μου λέει, ”και να φύγεις αμέσως από την Ελλάδα!”». Ο Φυσσούν μιλούσε ρωσικά και σουηδικά. Υπήρξε θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας με τον Γιάννη Φέρτη και την Τζένη Ρουσσέα, ενώ το 2012 είχε συμμετάσχει στις εκλογές με τον συνδυασμό Κοινωνία – Πολιτική Παράταξη Συνεχιστών του Καποδίστρια ως υποψήφιος στη Β’ Αθηνών.

ΚΡΕΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΝΤΙΓΟΝΗ». Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου τα έτη 1963 και 1964 καθώς και με α’ βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975. Εμφανίστηκε με ελληνικές αποστολές στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας (1966), Αθηνών, Φιλίππων αλλά και στα Επιδαύρια (1989 στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύοντας τον Κρέοντα).

Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πευκακίων.