Τι έκανε ο «καλός φίλος» Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα να εξαπολύει επίθεση στη Γερμανία για την επιμονή της σε μία πολιτική λιτότητας τη στιγμή που η ίδια η Ευρώπη απειλείται με κατάρρευση;
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών δεν αντέδρασε όταν ο έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε δημοσίως στην ευθύνη της χώρας του για τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και στην έλλειψη βούλησης να βρεθεί μία προοπτική διεξόδου σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε δύσκολη καμπή. Ομοίως, σύμφωνα με το Μαξίμου, απέφυγε να σχολιάσει τα όσα τού είπε για τις γερμανικές ευθύνες ο Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, λέγοντάς του πάνω-κάτω ότι το Βερολίνο δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα ζητώντας να κάνει τα μαθήματά της και να μην αντιλαμβάνεται ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Οταν τα έλεγε αυτά ο Τσίπρας είχε βεβαίως υπόψη του τις τελευταίες δηλώσεις Σόιμπλε και τις επισημάνσεις του ότι δεν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αλλά μόνο μεταρρυθμίσεις για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Οπως επίσης και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει στην ΕΕ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, εξέλιξη που επηρεάζει και τις πολιτικές συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο. Εξ αυτού του λόγου είπε στον συνομιλητή του ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και επεσήμανε ότι η αβεβαιότητα στην Ευρώπη επιβάλλει το συντομότερο δυνατόν συνολική συμφωνία και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
«Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η μεγάλη απειλή είναι η άνοδος της Ακρας Δεξιάς και του λαϊκισμού, καθώς επίσης και να συνειδητοποιήσουμε πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας και χωρίς πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά» είπε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας τις δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Τσίπρας συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα δέχθηκε μεγάλα πλήγματα από την οικονομική και την προσφυγική κρίση –«ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης» –κι έχει έρθει η ώρα και η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό. Ζητώντας επί της ουσίας να υπάρξει μία θετική διέξοδος και για την οικονομική κρίση «από την οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε», αλλά και για την προσφυγική κρίση που αποτελεί μία κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση.
ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΚΙ ΟΛΑ ΩΡΑΙΑ… Ο Σταϊνμάγερ πάλι προτίμησε να προσπεράσει τις επισημάνσεις Τσίπρα. Θύμισε όμως ότι έχει βρεθεί επανειλημμένως στην Αθήνα «και ήταν φορές που οι διμερείς σχέσεις μας δεν ήταν οι καλύτερες μεταξύ των χωρών μας». Σημείωσε όμως ότι «σκεπτόμενος τις πρώτες ώρες που βρέθηκα στην Ελλάδα χθες, αλλά και σήμερα, μπορώ να πω ότι είναι αισθητή η εντύπωση που έχω ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες και νομίζω ότι και οι δύο πλευρές εργαστήκαμε σκληρά, ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας».
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών επικρότησε τις εξελίξεις στην Αυστρία με τους ψηφοφόρους που δεν εξέλεξαν τον υποψήφιο των λαϊκιστικών δυνάμεων, ενώ πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία το αποτέλεσμα στην Ιταλία», σχολιάζοντας ότι «ο Ρέντσι έκανε το σωστό και απαραίτητο».
Στη συνάντηση Τσίπρα – Σταϊνμάγερ συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και το Προσφυγικό. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκκίνηση των συνομιλιών και επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Για το Προσφυγικό τονίστηκε η αναγκαιότητα διατήρησης και εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.