Η καλή είδηση ήρθε από τη Βιέννη. Η είδηση για τη νίκη του «πράσινου» Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία χαιρετίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας. Συγκρατημένος επειδή δεν είχε ακόμη το τελικό αποτέλεσμα, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είπε ότι «αν ήταν αυτό το αποτέλεσμα, θα ήταν ένα καλό μήνυμα κατά του λαϊκισμού στην Ευρώπη». Μάλιστα χαίρεται που η είδηση αυτή τον βρίσκει στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Περισσότερο εκδηλωτικός, ο Νίκος Κοτζιάς. «Θα ήθελα να είμαι στη Βιέννη και να χορεύω βαλς του Στράους» είπε ακούγοντας για την ήττα του ακροδεξιού υποψηφίου στις αυστριακές προεδρικές εκλογές.

Θετική ήταν η ατμόσφαιρα στην τρίτη και τελευταία επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στην Αθήνα πριν εκλεγεί, όπως αναμένεται, πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γερμανίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Οχι όμως ανέφελη. Το Κυπριακό, με την επικαιρότητα των τελευταίων εξελίξεων στη Λευκωσία αλλά και την εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα, βρέθηκε στο επίκεντρο των πρώτων συνομιλιών που είχε χθες στην Αθήνα. Ο Σταϊνμάγερ έγινε κατ’ αρχάς δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος καυτηρίασε ιδιαίτερα την τουρκική επιθετικότητα και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. «Υπερασπιζόμαστε τη Συνθήκη της Λωζάννης που καθορίζει τα σύνορα και της ΕΕ» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, σημείωσε ότι «η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι ακέραιη με κατοχικά στρατεύματα και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο».

Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μετά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του. Δήλωσε «αισιόδοξος» για τη διαπραγμάτευση, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει σε μια λύση που «να βασίζεται στη θέληση των δύο κοινοτήτων και να στηρίζεται στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, «χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν στα τελευταία μέτρα της μεγάλης διαδρομής. «Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα δυσκολότερα» είπε ο Σταϊνμάγερ, καλώντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία «βούληση» στην τελική ευθεία. Μια συμφωνία για το Κυπριακό «αφορά όχι μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την ΕΕ» σημείωσε ο Σταϊνμάγερ, καθώς θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίζει και να λύνει τέτοιου είδους κρίσεις.

Το Βερολίνο δείχνει ενεργό ενδιαφέρον για θετική κατάληξη στο Κυπριακό. Εκφράζεται τόσο από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία συζήτησε μεταξύ άλλων για το θέμα αυτό τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Σταϊνμάγερ, ο οποίος ενημερώθηκε πριν επισκεφθεί την Αθήνα από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Αϊμπε για τις τελευταίες εξελίξεις και τη συμφωνία στον οδικό χάρτη των διαπραγματεύσεων του Ιανουαρίου.

Αυστηρό ήταν το μήνυμα που έστειλαν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προς την Τουρκία σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης. «Δεν νοείται να αμφισβητείται» είπε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. «Χρειάζεται να πέσουν οι τόνοι» συνέστησε στην Αγκυρα από την πλευρά του ο Νίκος Κοτζιάς, θέτοντας και ζήτημα εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης για το αυτοδιοίκητο Ιμβρου και Τενέδου, που δεν εφαρμόζει η Τουρκία.

Αντίβαρο στον Σόιμπλε

Η διήμερη επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα είδος αντίβαρου προκειμένου να εξισορροπήσει το μήνυμα που στέλνει το Βερολίνο στην Αθήνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα ζητήματα του Μνημονίου. Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπογράμμισε τη συνεργασία στην προσφυγική κρίση, διαπιστώνοντας ότι «τηρείται» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Η Γερμανία έχει διαθέσει 9 εκατ. ευρώ οικονομική βοήθεια και 76 συνολικά υπαλλήλους, ενώ δέχεται κάθε μήνα 500 πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την προώθηση και διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Οι συνομιλίες επί όλων αυτών θα συνεχιστούν σήμερα στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα συναντηθεί στη συνέχεια και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίτιμο μέλος της εβραϊκής κοινότητας Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα χωρίς αναφορές στο παρελθόν δεν γίνεται.

Το ιστορικό κομμάτι αυτή τη φορά κάλυψε η Θεσσαλονίκη. Κατ’αρχάς με τα εγκαίνια της έκθεσης «Διαιρεμένες μνήμες, ανάμεσα στις μνήμες και το βίωμα» στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την επίσκεψη στην εβραϊκή συναγωγή της Θεσσαλονίκης, της άλλοτε «Ιερουσαλήμ της Ευρώπης». Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 50.000 Εβραίοι της πόλης κατέληξαν στο στρατόπεδο του Αουσβιτς. Σήμερα στην πόλη ζουν μόλις 1.200 Εβραίοι, η κοινότητα των οποίων ανακήρυξε χθες τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Σταϊνμάγερ επίτιμο μέλος της.