Είναι από τις σπάνιες φορές, αν όχι η μοναδική, που ένας εν ενεργεία Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη –συνεπώς, αυτός και μόνον ο λόγος θα αρκούσε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου στη χθεσινή ειδησεογραφία.
Οπως έχει τη σημασία της και η επιλογή της δημόσιας τηλεόρασης για την ασυνήθιστη παρέμβαση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα. Η συνέντευξη –που συνοδεύθηκε και με ξενάγηση της ΕΡΤ στο Προεδρικό Μέγαρο –δεν ήταν ακριβώς εφ’ όλης της ύλης, καθώς ο Παυλόπουλος απέφυγε σχολαστικά κάθε αναφορά στην εσωτερική πολιτική σκηνή και επικεντρώθηκε στα εθνικά ζητήματα.
Σε αυτό το πεδίο, ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει δισταγμούς και έστειλε μηνύματα προς κάθε αποδέκτη που πληγώνει την εθνική μας μοναξιά –όπως θα έλεγε κι ένας προκάτοχός του. Από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα Σκόπια έως τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ, ο Παυλόπουλος επέλεξε τον δρόμο της επίθεσης, αναδεικνύοντας την πατριωτική πλευρά της δικής του Προεδρίας.
Για Λωζάννη και χρέος
Στον τούρκο πρόεδρο διεμήνυσε πως όταν επιβουλεύεται τη Συνθήκη της Λωζάννης «επιβουλεύεται σύνορα ευρωπαϊκά», επομένως η αντίδραση μέσω Αθήνας είναι και ευρωπαϊκή. «Εμείς δεν θα αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω –και το κάνουμε αυτό και για την ίδια την Ευρώπη» ανέφερε. Στα Σκόπια διεμήνυσε ότι διεκδικούν ένα όνομα «που βοά στην κυριολεξία αλυτρωτισμό» και φάνηκε αμετακίνητος στον δρόμο του βέτο.
Το προεδρικό «καρφί» στο ΔΝΤ ήταν πως αναγνώρισε αργά τη «βόμβα» του ελληνικού χρέους, ενώ στον Σόιμπλε ότι «έλεγε τη μισή αλήθεια, όταν έλεγε ότι απαγορεύεται το κούρεμα του χρέους, αφού δεν έλεγε πως μπορεί να ρυθμιστεί το χρέος».
Πέραν αυτών, καταγράφω τη συμμαχία Παυλόπουλου με τον Μάριο Ντράγκι για την έκδοση ευρωομολόγου, τις προεδρικές συστάσεις υπέρ της ψήφου των ομογενών και την ευρωπαϊκή οδό που υπέδειξε για επίλυση του Κυπριακού: «Ευρωπαϊκή λύση σημαίνει, πρώτον, ομοσπονδιακό κράτος –συνομοσπονδία αποκλείεται. Δεύτερον, μια ενιαία κυριαρχία –γεγονός που αποκλείει στρατεύματα κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις –και μία ιθαγένεια».