Συναγερμός έχει σημάνει στη Mercedes-Benz, μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή Νίκο Ρόσμπεργκ από τη Formula 1. O γερμανός πιλότος θεωρεί ότι ολοκλήρωσε το παιδικό του όνειρο και γι’ αυτό εγκαταλείπει τα γκραν πρι.

Είναι η πρώτη φορά που η κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού γίνεται ενδιαφέρουσα τρεις μήνες πριν ξεκινήσει. Ο πιο βασικός λόγος; Η αναπάντεχη αποχώρηση του Νίκο Ρόσμπεργκ –που κατέκτησε πριν ακριβώς από μια εβδομάδα με το μονοθέσιο της Mercedes-Benz το παγκόσμιο πρωτάθλημα οδηγών –αφήνοντας άφωνους ακόμη και τους πιο κοντινούς του ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Νίκι Λάουντα, μη εκτελεστικού πρόεδρου της γερμανικής ομάδας, ότι «όσοι τον στήριξαν για να κερδίσει φέτος έχουν νιώσει πολύ άσχημα γι’ αυτή την επιλογή του». Η Mercedes-Benz πλέον αναζητά πιλότο στην κενή θέση που άφησε ο Ρόσμπεργκ.

Οχι κάποιον αναπληρωματικό, έναν οδηγό που θα μπορεί να αντικαταστήσει τον φετινό παγκόσμιο πρωταθλητή, που θα μπορεί να προσαρμοστεί έως και τον Μάρτιο όταν θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα στο κλίμα της γερμανικής φίρμας. Αλλά και στα νέα, γρηγορότερα μονοθέσια με ριζικές αλλαγές (στα ελαστικά και την αεροδυναμική) που θα προκαλούν επιπλέον σωματική κούραση στους οδηγούς σε σχέση με φέτος. Ετσι, με τις νέες συνθήκες, στη Mercedes-Benz αδιαμφισβήτητα έχει χτυπήσει κόκκινος συναγερμός: ο νέος οδηγός θα πρέπει να έχει τα συστατικά του Νίκο Ρόσμπεργκ, κάτι που φαίνεται αρκετά δύσκολο, μιας και όλοι οι έμπειροι πιλότοι είναι κλειδωμένοι με συμβόλαια.

ΕΠΙΛΑΧΩΝ Ο ΒΕΡΛΑΪΝ. Πρώτη επιλογή (μέχρι νεοτέρας) για τη Mercedes-Benz ο Πασκάλ Βερλάιν, ο περσινός πρωταθλητής του γερμανικού πρωταθλήματος αυτοκινήτων, γνωστού ως DTM.Είναι 22 ετών και φέτος έτρεχε στη Formula 1 με τη Manor. Ο επικεφαλής της ομάδας Τότο Βολφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί η ομάδα του να βρει αντικαταστάτη, αν και η απόφαση του Νίκο Ρόσμπεργκ τούς αιφνιδίασε.

Ο Ρόσμπεργκ πραγματικά σοκάρισε τον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την απόφασή του να εγκαταλείψει τα γκραν πρι της Formula 1. Λίγες ημέρες μετά το γκραν πρι στο Αμπου Ντάμπι, ο 32χρονος πιλότος της Formula 1, και ενώ έχει κατακτήσει τον πρώτο παγκόσμιο τίτλο της καριέρας του, ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα από την επίσημη ιστοσελίδα του στο facebook την πρόθεσή του να αποχωρήσει: «To παιδικό όνειρό μου ύστερα από 25 χρόνια στους αγώνες πραγματοποιήθηκε. Την απόφαση την πήρα τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά το γκραν πρι στο Αμπου Ντάμπι. Το ανακοίνωσα πρώτα στη σύζυγό μου κι έπειτα στο αφεντικό της Mercedes-Benz, τον Τότο Βολφ» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο φετινός πρωταθλητής στη Formula 1.

Φαρμάκι έσταζε η δήλωση του Λιούις Χάμιλτον, για την απόφαση του ομοστάβλου του: «Αγωνίζομαι εναντίον του τα τελευταία 18 χρόνια (αναφέρεται στην κοινή διαδρομή τους από τα καρτ) και είναι η πρώτη φορά που νίκησε αυτός. Για μένα δεν είναι ό,τι χειρότερο έχει συμβεί» εννοώντας ότι η γερμανική φίρμα δεν έχει να χάσει και κάτι σπουδαίο.