Στις 20 Ιουνίου το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» έγραφε για τον Κριστιάνο Ρονάλντο: «Το γεγονός ότι ο γιος ενός αλκοολικού, ο οποίος κατάφερε να γίνει παγκόσμιος σταρ, γίνεται αντικείμενο τόσων ειρωνικών σχολίων είναι άδικο και ελεεινό ταυτόχρονα. Αν μη τι άλλο, σε σύγκριση με τον Μέσι, δεν είναι φοροφυγάς».

Εξι μήνες μετά, το ίδιο περιοδικό πρωτοστατεί ώστε σήμερα ο Ρονάλντο να θεωρείται ύποπτος για φοροδιαφυγή δεκάδων εκατ. ευρώ. Ο Πορτογάλος κατηγορείται ότι απέκρυψε σε φορολογικούς παραδείσους περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ που αποτελούν έσοδα από τη διαχείριση της εικόνας του.

1,9 ΤERA! Στο «Spiegel» έφτασε μία τεράστια διαρροή 1,9 terabytes που ισούται με 18 εκατ. αποκαλυπτικά έγγραφα που περιέχουν τα άπλυτα των πρωταγωνιστών του αθλητισμού. Για το γερμανικό περιοδικό, που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη διαρροή «τον μεγαλύτερο θησαυρό στην ιστορία του αθλητισμού», ήταν αδύνατη η διαχείριση ενός τόσο μεγάλου όγκου υλικού και ζήτησε τη συνδρομή του ευρωπαϊκού δημοσιογραφικού δικτύου έρευνας (EIC).

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της εργασίας, στην οποία συμμετείχαν 60 δημοσιογράφοι από 12 εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, βάζουν στο κάδρο δύο από τους πιο διάσημους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, τους Πορτογάλους Κριστιάνο Ρονάλντο και Ζοζέ Μουρίνιο, οι οποίοι φέρεται να έχουν εξαπατήσει τις φορολογικές Αρχές σε Ισπανία και Βρετανία καταφεύγοντας σε τεχνάσματα με εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους.

Η εταιρεία Gestifute, που εκπροσωπεί τις δύο διασημότητες, αρνείται κάθε κατηγορία και απειλεί με μηνύσεις όσους χαρακτηρίζουν φοροφυγάδες τον Ρονάλντο και τον Μουρίνιο. Ταυτόχρονα δημοσίευσε τη φορολογική ενημερότητα του Ρονάλντο, που του χορήγησαν οι ισπανικές Αρχές στις 30 Νοεμβρίου. Υποστηρίζει επίσης ότι ο CR7 και η ίδια είχαν ενημερώσει από το 2009, όταν ο παίκτης υπέγραψε στη Ρεάλ, τις φορολογικές Αρχές της Ισπανίας για την ύπαρξη της δομής της εταιρείας που δημιουργήθηκε ενώ ανήκε ακόμα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

ΔΙΑΜΑΧΗ. ύμφωνα με την εφημερίδα «El Mundo», ο τρόπος που λειτουργούσε η Gestifute για τον CR7 την έφερε σε αντιπαράθεση με τη δικηγορική εταιρεία Senn Ferrero που εκπροσωπεί τον Ρονάλντο στην Ισπανία. «Κύριοι, ο τρόπος που λειτουργείτε έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον ποδοσφαιριστή» αναφέρεται σε ένα e-mail της Senn Ferrero προς την εταιρεία.

Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, η Gestifute έχει χρησιμοποιήσει ένα δίκτυο με εξωχώριους λογαριασμούς και εταιρείες και δυνητικά οι απώλειες για τις φορολογικές Αρχές φτάνουν τα 185 εκατ. ευρώ.

Για την περίπτωση του CR7, η εφημερίδα «Sunday Times» που συμμετείχε στην ανάλυση των στοιχείων αναφέρει ότι τα χρήματά του τα είχε μεταφέρει στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ενώ χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του «άκρως επιθετική φοροαποφυγή».

Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι ανακάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι φορολογικές Αρχές σε Βρετανία και Ισπανία παραπλανήθηκαν από τους συμβούλους του Μουρίνιο κατά τη διάρκεια έρευνας για ποσό 12 εκατ. ευρώ που τελικά ήταν κρυμμένο σε φορολογικό παράδεισο. Για τον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το «Spiegel» γράφει ότι είχε δημιουργήσει εταιρεία-γραμματοκιβώτιο στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που ανήκει σε ένα ίδρυμα στη Νέα Ζηλανδία, την Kaitaia Trust, της οποίας δικαιούχοι είναι η σύζυγος και τα δύο παιδιά του.

ΕΛΕΓΧΟΣ. Η βρετανίδα βουλευτής Μεγκ Χίλιερ, επικεφαλής της επιτροπής δημοσίων εσόδων, δήλωσε: «Αυτές οι αποκαλύψεις είναι πολύ σοβαρές και δικαιολογούν μία πιο προσεκτική εξέταση από τις φορολογικές Αρχές της Βρετανίας».

Ο ισπανός συνάδελφός της Χουλιάν Λόπεθ Μίγια ζητά να ερευνηθεί αν ο Μουρίνιο διέπραξε το αδίκημα της φοροαποφυγής.

Σύμφωνα με το EIC, εκτός από τα έγγραφα υπάρχει διαρροή φωτογραφιών, υπολογιστικών φύλλων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Σίγουρα κάποιοι θα χάσουν τον ύπνο τους για τις επόμενες εβδομάδες που θα δημοσιεύονται στον Τύπο ονόματα και διευθύνσεις όσων έχουν φοροαποφύγει. Εκτός των Ρονάλντο και Μουρίνιο, στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται ήδη οι Φαλκάο, Χάμες, Οζίλ, Κοεντράο…