Μετά την Ελλάδα, η Ιταλία θεωρείται ο κυριότερος αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Η επικράτηση του Οχι στο προχθεσινό δημοψήφισμα, έτσι, προκαλεί ανησυχία στους ευρωπαίους ηγέτες, που φοβούνται την είσοδο σε μια νέα ζώνη πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων. Η κατάσταση στην Ιταλία δεν θεωρείται ανησυχητική. Το υψηλό της χρέος, όμως, δεν δείχνει σημάδια μείωσης. Και επτά από τις τράπεζές της είναι πάντα άρρωστες λόγω των υψηλών κόκκινων δανείων που κατέχουν.

Η Ανγκελα Μέρκελ δεν μάσησε τα λόγια της. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Εσεν, όπου πραγματοποιείται συνέδριο του κόμματός της, εξέφρασε τη λύπη της για την ήττα του Ματέο Ρέντσι, προσθέτοντας πάντως πως πρόκειται για απόφαση του ιταλικού λαού που πρέπει να γίνει σεβαστή. Τον σεβασμό του για την απόφαση του Ρέντσι να παραιτηθεί εξέφρασε και ο Φρανσουά Ολάντ, επαινώντας τον δυναμισμό και το θάρρος του απερχόμενου ιταλού πρωθυπουργού.

Πέρα από τις ανησυχίες αυτές, γράφουν οι ανταποκριτές της «Μοντ» στις Βρυξέλλες, η αποχώρηση του Ρέντσι από το πολιτικό προσκήνιο έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα. Αν η ευρωπαϊκή ηγεσία σέβεται το μεταρρυθμιστικό του έργο, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να ξεχάσει τις αντιευρωπαϊκές εκρήξεις του τους τελευταίους μήνες και την αδιάλλακτη στάση του σε ορισμένες διαπραγματεύσεις. Ορισμένοι μάλιστα, πριν ακόμη από το δημοψήφισμα, αναρωτιόντουσαν μήπως ο Ρέντσι γίνεται πλέον ένας αποσταθεροποιητικός παράγων.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί διπλωμάτες και πολιτικοί στις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τον Ρέντσι, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέφυγε να επικρίνει την Ενωση παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η χώρα του. Αναγνωρίζουν πάντως ότι στον τομέα της μετανάστευσης η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό και άλυτο πρόβλημα, καθώς την τελευταία τριετία δέχθηκε στο έδαφός της μισό εκατομμύριο μετανάστες. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τη Λιβύη και δεν έχει βρεθεί καμιά λύση στις Βρυξέλλες για τη δίκαιη κατανομή αυτού του βάρους. Το «σύμφωνο» που υπεγράφη το φθινόπωρο με ορισμένες αφρικανικές χώρες δεν θα αποδώσει καρπούς πριν περάσουν αρκετά χρόνια.

«Με την Ιταλία, η Ευρώπη υπεβλήθη σε ένα νέο αρνητικό στρες τεστ» σχολίασε την Κυριακή το βράδυ ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος. «Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν είχε νικήσει η Ακροδεξιά στην Αυστρία». Ενα είναι βέβαιο: η αποτυχία του Ρέντσι θα αυξήσει την απέχθεια των αξιωματούχων των Βρυξελλών για τα δημοψηφίσματα. «Την γκολική εποχή αποτελούσαν μια πηγή νομιμοποίησης της εξουσίας, τώρα όμως έχουν γίνει ένα εργαλείο διάλυσής της» σημείωνε χθες ένας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.