Θέμα μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς θέτει το ΔΝΤ, όπως αποκάλυψε επισήμως χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος. Οπως δήλωσε χθες στον Σκάι, τοΔΝΤστο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει, θέτει θέμα εξοικονόμησης από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019. «Το αίτημα αυτό δεν υπήρχε πριν, τέθηκε πριν από λίγες ημέρες» ανέφερε ο Πετρόπουλος. «Ωστόσο δεν το θέτουν για τώρα αλλά για το 2019» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «δεν δεχόμαστε να το συζητάμε ούτε για το μέλλον».
Ηδη οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων έχουν επισημάνει ότι ο επανυπολογισμός των 2,6 εκατ. κύριων συντάξεων που καταβάλλονται κρύβει ψαλίδι, πέρα από τις 11 περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί ότι «η προσωπική διαφορά» θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί ναενεργοποιηθεί ο κόφτης που ήδη έχει θεσμοθετηθεί.
ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Οικαταβαλλόμενες κύριες συντάξειςσπάνε στα τρία στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου, που επιβάλλει ενιαίο τρόπο υπολογισμού (και επανυπολογισμού) των συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, με αναπηρική ή πρόωρα) και την απεικόνιση, σε χωριστή στήλη, της «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης.
Οισυντάξεις θα αποτελούνται από τρίατμήματα: 1.Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχώνμε τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.
2.Η εθνική σύνταξη 384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) καιαναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.
3.Η«προσωπική διαφορά» θα καταγράφεται ως το ποσό μεταξύ της αρχικής καταβαλλόμενηςκαι της νέας σύνταξης.
Ο ΕΠΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Επισημαίνεται ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι οποίες χορηγούνται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) διατάξεις, θα διενεργηθεί σταδιακά, με ολοκλήρωση έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017 ως εξής:
* Εως την 30ή Σεπτεμβρίου 2016, καταχωρίστηκε το 10% και αυτό πρέπει να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
* Εως την 31η Δεκεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 31η Μαρτίου 2017.
* Εως την 31η Μαρτίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 30ή Ιουνίου 2017.
* Εως την 30ή Ιουνίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ο Τάσος Πετρόπουλος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις» και τόνισε πως το Ασφαλιστικό έχει κλείσει από πέρυσι με τη συμφωνία που υπήρξε. Τάχθηκε εναντίον της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων επικαλούμενος και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ είπε ότι το βασικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση είναι ο τρόπος με τον οποίο εγκρίνονται και ελέγχονται οι προϋποθέσεις από τον υπουργό για τις ομαδικές απολύσεις. Υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση επιδιώκει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Τόνισε πως το ΕΚΑΣ θα διατηρηθεί για τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Οσον αφορά τον ΕΦΚΑ είπε πως θα προχωρήσει και σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που εκκρεμούν. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσχέρειες για τις εγκυκλίους που αφορούν τα μπλοκάκια, αλλά σημείωσε ότι όσοι είναι ασφαλισμένοι και στο ΙΚΑ δεν έχουν λόγο να διακόψουν τη λειτουργία τους αφού θα πληρώνουν μόλις το 20% σε εισφορές επί των καθαρών εσόδων τους.