Η κατανάλωση έστω και ενός ποτού την ημέρα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας επικίνδυνης καρδιακής αρρυθμίας, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αυστραλία.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 900.000 ανθρώπους διαπίστωσαν πως όσοι έπιναν καθημερινά ένα «στάνταρτ ποτό» (δηλαδή 340 ml μπύρας με 5% αλκοόλ ή 140 ml από κρασί με 12% περιεκτικότητα σε αλκοόλ) είχαν κατά 8% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κολπική μαρμαρυγή.

Και κάθε έξτρα ποτό την ημέρα, αύξανε τον κίνδυνο κατά 8% επιπλέον.

Η κολπική μαρμαρυγή όχι μόνο προσβάλλει απ’ ευθείας την καρδιά, αλλά αποτελεί και κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας» (JACC), περισσότερες από 100 προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (έως επτά στάνταρτ ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και έως 14 για τους άνδρες) μπορεί να είναι ωφέλιμη για τους περισσότερους ανθρώπους και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ωστόσο η νέα ανάλυση υποδηλώνει ότι αυτό δεν ισχύει όταν το θέμα είναι η καρδιακή αρρυθμία.

«Τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη σημασία στα καρδιολογικά οφέλη της κατανάλωσης μικρών ποσοτήτων αλκοόλ, αλλά γεγονός παραμένει ότι υπάρχουν και δυνητικοί κίνδυνοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Κίστλερ,καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και διευθυντής του Τμήματος Ηλεκτροφυσιολογίας του Κέντρου Καρδιάς του Νοσοκομείου Άλφρεντ.

Και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά διότι υποδηλώνουν πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πίνουν ένα ή δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα δίχως να συνειδητοποιούν ότι θέτουν εαυτόν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής αρρυθμίας».

Η νέα ανάλυση, στην οποία η μέση παρακολούθηση των εθελοντών ήταν 12 έτη, έδειξε ότι ο κίνδυνος αφορά εξίσου άνδρας και γυναίκες. Ως φαίνεται «παρότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ είναι προστατευτικές για την τροφοδοσία του καρδιακού μυός με αίμα, τα οφέλη τους δεν επεκτείνονται στα ηλεκτρικά τμήματα της καρδιάς, δηλαδή στον καρδιακό παλμό», πρόσθεσε ο δρ Κίστλερ.

Ο καθηγητής εκτίμησε πως όσοι πίνουν καθημερινά αλκοόλ είναι πιθανό να έχουν παρατηρήσει πως έχουν ολοένα συχνότερα περίεργους παλμούς. Αυτό, είπε, είναι ανησυχητικό, διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό.

Μολονότι, λοιπόν, δεν υπάρχουν ακόμα ερευνητικά δεδομένα για το ποια ποσότητα αλκοόλ είναι ασφαλής όσον αφορά την προστασία από καρδιακή αρρυθμία, εκτιμά πως «όσοι παθαίνουν αρρυθμίες δεν πρέπει να πίνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα, απέχοντας εντελώς από αυτό τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα».

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 100.000 άνθρωποι που πάσχουν απόαυτήν.