Πριν από λίγες ημέρες οι «Ορθοπεταλιές» έκαναν μία ενημερωτικού χαρακτήρα παρουσίαση για το ποδήλατο στους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, μετά από πρόσκληση της διευθύντριας κ.Μίνας Ζαμπούνη, την οποία ευχαριστώ και από εδώ.
Το θέμα ήταν «Κάνω πετάλι στην Πόλη. Πρακτικές οδηγίες για να μετακινούμαστε με ποδήλατο χωρίς κινδύνους». Η εκπαίδευση που παίρνουν τα παιδιά από το σχολείο για το πώς να μετακινούνται με πετάλι στην πόλη καθώς και για το ότι το ποδήλατο αποτελεί ένα μέσο μεταφοράς είναι δυστυχώς σχεδόν μηδαμινή. Συνεπώς ήταν αξιέπαινη η πρωτοβουλία της διευθύντριας να προσφέρει ενημέρωση και πρακτικές πληροφορίες στους μαθητές.
Και οι τρεις τάξεις του Γυμνασίου –γύρω στα 180 παιδιά – παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παρουσίαση και μακάρι να έχουν κρατήσει στο πίσω μέρος του μυαλού τους κάποια απ’ αυτά που άκουσαν. Κι αυτό το λέω διότι –δυστυχώς –θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου κάποιοι από τους εφήβους του Χαϊδαρίου να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που κάναμε και στην οποία οι μαθητές τόνισαν πως μολονότι έχουν ποδήλατο σπάνια το χρησιμοποιούν στην πόλη.
Όταν τους ρώτησα «πόσοι από εσάς έχετε ποδήλατο;» όλοι με ενθουσιασμό σήκωσαν τα χέρια τους. Ναι, όλοι έχουν ποδήλατο. Δείτε όμως τι συνέβη στις επόμενες ερωτήσεις. «Ωραία, πόσοι έρχεστε με το ποδήλατο στο σχολείο;». Σηκώθηκε μόλις ένα χέρι. Ένας μαθητής. Κι αυτός απάντησε ότι «ε, καμιά φορά έρχομαι με το ποδήλατο».
Επέμεινα με ακόμη μία ερώτηση. «Γιατί δεν έρχεστε με ποδήλατο στο σχολείο;». Να τι απάντησαν:
-Δεν έχει ποδηλατόδρομο
-Δεν μας αφήνουν οι γονείς μας.
-Είναι επικίνδυνα.
Και στο τέλος ρώτησα τα παιδιά «τότε πού κάνετε ποδήλατο;» Ιδού οι απαντήσεις που πήρα:
-Στο χωριό μου.
-Σε πλατείες
-Στο εξοχικό μου
-Στη Ναύπακτο, που έχει και ποδηλατόδρομο
-Στις διακοπές.
Ποιοι «φρενάρουν» τις πεταλιές των παιδιών
Οι απαντήσεις των παιδιών δεν αποτελούν έκπληξη. Αυτοί που βάζουν «φρένο» στις πεταλιές των παιδιών είναι οι μεγάλοι. Πώς να μετακινηθούν οι μαθητές με πετάλι, αφού ελάχιστα κάνουν για τις ποδηλατικές υποδομές οι μεγάλοι; Με άλλα λόγια, οι δήμοι, τα υπουργεία, η Πολιτεία γενικότερα έχουν κάνει πολύ λίγα στον τομέα των υποδομών για τη μετακίνηση των παιδιών και των υπολοίπων πολιτών με ποδήλατο (ποδηλατόδρομους, καμπάνιες).
Μάλιστα, όσοι μέσα από το χώρο της Εκπαίδευσης –όπως η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου –ενθαρρύνουν τα παιδιά να βάλουν το ποδήλατο στη ζωή τους είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Κι όμως σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις οι μαθητές μπορούν να πάνε στο σχολείο με το ποδήλατό τους. Αυτό συμβαίνει διότι οι αρχές αντιλήφθηκαν τα οφέλη του ποδηλάτου, συνεννοήθηκαν, έπραξαν, έφτιαξαν ποδηλατόδρομους και ασφαλείς διαδρομές. Και τα σχολεία ενθάρρυναν. Ας παραδειγματιστούμε όλοι.
Oι «ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ»πεταλάρουν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Follow us στο twitter@orthopetaliesή στο FacebookOrthopetalies blogγια καθημερινή ενημέρωση