Στο κάδρο της κριτικής του Μαξίμου μπαίνει και πάλι το ΔΝΤ το οποίο λίγες ώρες μετά το Εurogroup κατηγορεί το Ταμείο για αντιφάσεις και σκληρή συμπεριφορά έναντι της χώρας μας.
Στην συνεδρίαση του Eurogroup το ΔΝΤ έδειξε για μία ακόμη φορά τα δόντια του στην ελληνική κυβέρνηση αξιώνοντας την άμεση νομοθέτηση προληπτικών μέτρων για τα έτη 2019 και 2020, την ίδια ώρα που σύμφωνα με παράγοντες του οικονομικού επιτελείου έκανε τα στραβά μάτια στις υπερβολικές απαιτήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5%. Επί της ουσίας το Μαξίμου κατηγορεί το ΔΝΤ πως χτυπάει την πλάτη στη Γερμανία και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτιμώντας αντί να πιέσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να εγκαταλείψουν τη λογική των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων να αξιώνει από την Ελλάδα τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε ονομαστικά έπειτα από αρκετό καιρό στον Πολ Τόμσεν, τον επικεφαλής του Ταμείου στην Ευρώπη, με το σχόλιο πως «φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς τη μία μεριά της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη νέων μέτρων».
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει το Μαξίμου παρόμοια διαπίστωση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πολλές φορές έχει διαμαρτυρηθεί δημοσίως ή σε κατ’ ιδίαν επαφές του (το έκανε και στη συνάντηση στο Μαξίμου με τον Μπαράκ Ομπάμα) πως το ΔΝΤ αντί να βοηθά στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της χώρας, κάτι που θα συμπαρασύρει και τα πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω, με τη στάση του χαϊδεύει τους Ευρωπαίους, αφήνοντάς τους να ορίζουν ιδιαίτερα υψηλά πλεονάσματα που ισοδυναμούν με μέτρα λιτότητας. Επίσης, αντί να συζητεί για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων απαιτεί από την κυβέρνηση νέα μέτρα λιτότητας για την περίοδο μετά το 2018.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι πέρασε μεν τον δύσκολο κάβο του Eurogroup αλλά πιστεύει ότι μπροστά της έχει δύσκολο δρόμο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να ψηφίσει νέα μέτρα –εκτός κι αν επιθυμούν άλλες εξελίξεις –και επιπλέον ότι δεν θα υποχωρήσει από θέσεις αρχών στα εργασιακά. Με κύριο μέλημα του Μαξίμου την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του 2016. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και ο χρόνος κυλά εις βάρος της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες νέο γύρο επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους και “θα πάρει πρωτοβουλίες” όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις Τσίπρα. Ορόσημο θεωρείται το Συμβούλιο Κορυφής στις 15 Δεκεμβρίου.
Πάντως το Eurogroup, παρά το γεγονός πως προσδιόρισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ύψους 22% του ΑΕΠ, δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία για την ελληνική πλευρά.
Το Μαξίμου γνωστοποίησε χθες ότι η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε την πρόταση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για 10 έτη και την απαίτηση του ΔΝΤ για νέα μέτρα τη διετία μετά τη λήξη του προγράμματος. Παράλληλα δηλώνει πως σε ό,τι αφορά τα εργασιακά η Ελλάδα εμμένει στη θέση της ότι δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα και ότι άμεσα θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Για όλα αυτά η κυβέρνηση αναμένει τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο να προσανατολίζεται στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.