Πυρ ομαδόν εξαπολύει η αντιπολίτευση για τη συμφωνία στο Eurogroup εκλαμβάνοντας τους νέους όρους και τη δέσμευση της κυβέρνησης για παράταση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% ως νέο Μνημόνιο, ενώ στην Πειραιώς δεν αποκλείουν πίσω από τις θριαμβολογίες του Μαξίμου να κρύβονται και εκλογικοί σχεδιασμοί καθώς αμφισβητούν τις κυβερνητικές αντοχές για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Η αντεπίθεση της αντιπολίτευσης θα κλιμακωθεί τις επόμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά από τις πρώτες αντιδράσεις έχει ήδη αναδειχθεί μια ενιαία γραμμή απέναντι στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Στο γαλάζιο επιτελείο διαχωρίζουν το τμήμα της συμφωνίας για μείωση του χρέους από τις λοιπές δεσμεύσεις που κρατούν ανοικτή την δεύτερη αξιολόγηση, ενώ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αποδεχόμενη νέα επώδυνα μέτρα για διατήρηση υψηλών πλεονασμάτων μετά το 2018 προσυπογράφει στην πραγματικότητα ένα πολυετές Μνημόνιο με ανέφικτους στόχους που θα κρατήσουν καθηλωμένη την ελληνική οικονομία.

«Η απομείωση του χρέους είναι καλοδεχούμενη. Από μόνη της, όμως, δεν είναι επαρκής για να θέσει την ελληνική οικονομία σε μια διατηρήσιμη τροχιά ανάπτυξης», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιοδεύοντας χθες στη Μεταμόρφωση, ενώ διαχώρισε τη θέση του από την παράταση των μνημονιακών δεσμεύσεων, τονίζοντας ότι «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας».

Σκληρότερη ήταν η αντίδραση της Πειραιώς μετά την ανάλυση των όρων της συμφωνίας, καθώς κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «πήρε το αυτονόητο για να παραχωρήσει το αδιανόητο», ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για αποδοχή όρων που «δεσμεύουν και τα δισέγγονά μας».

«ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ». Το ΠΑΣΟΚ ερμήνευσε τη συμφωνία ως «αποδοχή των απαιτήσεων Σόιμπλε» και σχολίασε πως η κυβέρνηση «έχει χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας ή, το χειρότερο, συνεχίζει την επιχείρηση εξαπάτησης του ελληνικού λαού». «Οι ψευτοπαλικαρισμοί και οι ψευτοπανηγυρισμοί δεν μπορούν να αποκρύψουν την άνευ όρων παράδοση. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο», κατέληξε η σκληρή ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης αναμένει «οδυνηρές αποφάσεις» για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση ενώ χαρακτηρίζει «αναμενόμενες, λειψές και αργοπορημένες» τις παραμέτρους της συμφωνίας.