Αν κάποιοι συνεχίζουν να ερμηνεύουν όπως τους εξυπηρετεί το Υπερταμείο, μετά και το χθεσινό ανακοινωθέν του Eurogroup για την Ελλάδα θα πείσθηκαν για τη σημασία που αποδίδουν σε αυτό οι δανειστές.

Δίχως εκτενή αναφορά στα εργασιακά, η ανακοίνωση μνημονεύει ξανά –όπως συμβαίνει σε κάθε Eurogroup –το θέμα που αποτελεί ιερό δισκοπότηρο για το Βερολίνο: το γεγονός ότι πρέπει το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου να έχουν προσληφθεί τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, προκειμένου το Ταμείο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Τρέξτε, με άλλα λόγια.

Ηδη, όπως λένε οι πληροφορίες, έχει επιλεγεί από το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου η εταιρεία στελεχών Stanton Chase International ως σύμβουλος για την αναζήτηση και στελέχωση του Διοικητικού του Συμβουλίου και κυρίως του διευθύνοντος συμβούλου και του δεύτερου εκτελεστικού μέλους. Το περιθώριο για να παραδώσει την πρότασή της είναι εντός εξήντα ημερών, χρονοδιάγραμμα που συμπίπτει με το τέλος Ιανουαρίου όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

Οχι, μη νομίσετε ότι στην κυβέρνηση βιάζονται. Μέχρι σήμερα δεν έχει μεταβιβαστεί καμία από τις ΔΕΚΟ που προγραμματίζεται να ενταχθούν υπό την ομπρέλα της Εταιρείας Δημόσιων Συμμετοχών, της θυγατρικής του Υπερταμείου, που προσωρινά στεγάζεται στην οδό Βουλής…

O ιπτάμενος Σταθάκης

Την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στη Ρώμη για να συζητήσει το σχέδιο κατασκευής του αγωγού East Med για τη μεταφορά του αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.

Προχθές ο Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες για την τακτική Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας σχετικά με την ασφάλεια τροφοδοσίας στο φυσικό αέριο, ενώ χθες συνάντησε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς, με ατζέντα και τον ΔΕΣΦΑ.

Την Πέμπτη θα προσγειωθεί μαζί με τον Πρωθυπουργό στο Τελ Αβίβ και από εκεί θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Και στα τέλη της εβδομάδας αναχωρεί για Νέα Υόρκη ώστε να συμμετάσχει στο σημαντικό για την ελληνική οικονομία συνέδριο Capital Link, που αρχίζει τη Δευτέρα. Δεν λέω, από συλλογή μιλίων καλά πάμε…

Καλύπτει Σκουρλέτη

Μια όμως που σας μίλησα για ΔΕΣΦΑ, να πω ότι χθες ο Σταθάκης έδωσε πρώτη φορά δημοσίως το στίγμα του σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει ο ίδιος το ζήτημα.

Αφορμή, η ανακοίνωσή του μέσω της οποίας η κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες στη ΝΔ σε σχέση με τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη SOCAR.

Δεν θεωρώ τυχαίο ότι η ανακοίνωση βγήκε αφού πρώτα ο Σταθάκης είδε τον Σέφκοβιτς, συνάντηση από την οποία προκύπτει ότι πέραν της πρώτης ενόχλησης, οι αντιδράσεις των εταίρων για το ναυάγιο είναι, από ότι λένε τουλάχιστον πηγές του υπουργού, διαχειρίσιμες.

Αυτό όμως που σημειώνω από την ανακοίνωση Σταθάκη είναι ότι προσφέρει πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς Σκουρλέτη και την «περίφημη» τροπολογία σχετικά με τον Κανονισμό Τιμολόγησης. Τροπολογία που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, εισήχθη στη Βουλή σε εφαρμογή και σε πλήρη συμβατότητα σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

Σας το έχω ξαναπεί. Αυτό που είχε πει ο Σταθάκης στους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ «εγώ είμαι πιο αριστερός από τον Σκουρλέτη παρότι λιγότερο επαναστάτης», μην το πάρετε μόνο ως χαριτολόγημα. Στα ενεργειακά κινείται σε παρόμοια γραμμή με τον Πάνο, κρίνοντας από τα πρώτα του βήματα.