Η έγκριση της δεύτερης αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) είναι το πρώτο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου μετράει τα κουκιά.

Kαι καθώς οι αντιμνημονιακοί… γνωρίζουν να μαζεύουν αλλιώς τα σκουπίδια, όπως είχαμε καταλάβει από τις προεκλογικές της κορόνες, πέρασαν δύο χρόνια από την έναρξη της θητείας της και βρισκόμαστε ακόμη στη φάση των αναθεωρήσεων –εξού και η προγραμματισμένη συγκέντρωση κατά τη συνεδρίαση πολιτών της Δυτικής Αττικής, που ακόμη περιμένουν όπως είχε υποσχεθεί η περιφερειάρχης το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή.

Oπως όμως σας είπα, η Δούρου μετράει κουκιά. Πέρυσι σε συζήτηση για τον ΠΕΣΔΑ Αττικής αλλά και για τον προϋπολογισμό έχασε τέσσερις περιφερειακούς συμβούλους. Τότε, οι αποχωρήσεις αυτές αποδόθηκαν στο σχίσμα του κεντρικού ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε και οι συνοδοιπόροι Λαφαζάνη έσπευσαν να τον ακολουθήσουν στο εγχείρημα της ΛΑΕ.

Παρότι τρεις από τους αποχωρήσαντες διέψευσαν προσφάτως την όποια επιλογή τους με τις κινήσεις Λαφαζάνη (Βασιλάκη, Νικολιδάκη και Ράικου). Οχι και ο τέταρτος εκ των ανεξαρτητοποιηθέντων από την παράταξη Δούρου (Μαντάς).

Εντάσεις έχει πυροδοτήσει η στάση της Δούρου και στο θέμα της αξιοποίησης του Ελληνικού, αλλά και στη μεταφορά λυμάτων από την Ανατολική Αττική στην Ψυττάλεια.

Το επόμενο πλήγμα ήρθε, πάντως, στις αρχές του Νοεμβρίου που μας πέρασε. Hταν η συζήτηση για τον νέο προϋπολογισμό και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΠΕΣΔΑ.

Εκεί η παράταξη της Δούρου κατέγραψε άλλες τρεις απώλειες, αυτές της αντιπεριφερειάρχου Κατερίνας Θανοπούλου που καταψήφισε και των Γιάννη Πρωτονοτάριου και Μαρίνας Κουκά, οι οποίοι ανεξαρτητοποιήθηκαν.

Αποτέλεσμα, μια εύθραυστη πλειοψηφία στην παράταξη της περιφερειάρχου. Τουτέστιν, όπως μου λένε, η σημερινή συζήτηση και ψηφοφορίαμπορεί να είναι ολίγον περιπετειώδης.