Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε χθες ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Σε συνέντευξή του στον 9,84 ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την κατηγόρησε ότι «αντιμετωπίζει την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση με έναν τρόπο προπαγανδιστικό και επικίνδυνα αφελή, αν δεν είναι αυτό που κάνει κυνικό τελείως».

Κι αυτό επειδή, όπως τόνισε, δημιουργεί την εντύπωση ότι φτιάχνει συσχετισμούς, ότι τελειώνει, ότι παίρνει κάτι πολύ σημαντικό στο χρέος, ότι θα γίνει κάτι συγκλονιστικό σε σχέση με την αξιολόγηση και τελικά δεν γίνεται τίποτα.

«Πηγαίνουμε προς τα πίσω. Εχουν προκαλέσει μια τεράστια βλάβη στην οικονομία, όχι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015 που ήταν τραγικό, αλλά και στη συνέχεια, όλους αυτούς τους 24 μήνες που είναι στην εξουσία, και αυτό πολύ δύσκολα θεραπεύεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον παρατήρησε ότι δεν γίνεται διαχείριση των μεγάλων θεμάτων με εθνική υπευθυνότητα αλλά «με μια μικροκομματική επικοινωνιακή σκοπιμότητα, η οποία μεγεθύνει τη βλάβη και επιτείνει το αδιέξοδο».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Βενιζέλος προχώρησε στην εκτίμηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «αναπτύσσει ένα είδος “προληπτικής επιθετικότητας” επειδή φοβάται ότι μπορεί να γίνει ένας αναδασμός εδαφών στην περιοχή αυτή, χωρίς η Τουρκία να επωφεληθεί». Πρόσθεσε ακόμη πως «όλο αυτό εξάγεται ως απειλή και ένταση και ως μια ρητορεία κρίσης και προς την Ελλάδα και προς το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Το νέο στοιχείο είναι η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης».

Σταθερότητα

και ψυχραιμία

Oσον αφορά τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, ο Βενιζέλος είπε πως στην Ελλάδα πρέπει να αντιδρούμε με σταθερότητα και ψυχραιμία. «Δεν πρέπει να συμβάλλουμε στην κλιμάκωση μιας ρητορικής έντασης. Πρέπει πάντοτε να επαναλαμβάνουμε τις στερεότυπες δηλώσεις σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των υφιστάμενων συνόρων, της Συνθήκης της Λωζάννης και των άλλων Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή, να επισημαίνουμε τη σημασία που έχει ο σεβασμός της εθνικής μας κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και των αρμοδιοτήτων που έχουμε με βάση διεθνείς συνθήκες ή αποφάσεις διεθνών οργανισμών, αλλά με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, με λιτότητα, με σαφήνεια χωρίς να μπαίνουμε σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και εντάσεων, οι οποίες έχουν ρητορικό και λαϊκιστικό χαρακτήρα».