Να σας ενημερώσω σήμερα ότι… «λεφτά υπάρχουν» στο υπουργείο Παιδείας!

Δεν μπορώ να ερμηνεύσω αλλιώς τη σπουδή και τη χαρά που το υπό τον Κώστα Γαβρόγλου υπουργείο ανακοίνωσε χθες ότι με τον νέο προϋπολογισμό του 2017, και παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του2016 προβλέπεται αύξηση δαπανών για την παιδεία ύψους 257 εκατ. ευρώ ή κατά 5,3%.

Μάλιστα κατά τον Γαβρόγλου, αν συγκρίνουμε τον προϋπολογισμό του 2017 της σημερινής κυβέρνησης με τις δαπάνες που είχε αποφασίσει να διατεθούν για φέτος η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μέσα από το Μεσοπρόθεσμο του 2015-18, διαπιστώνουμε ότι οι δαπάνες αυξάνονται κατά 691 εκατ. ή κατά 15,6%.

«Δηλαδή ότι από το 2,15% των δαπανών επί του ΑΕΠ που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για το 2017 με το Μεσοπρόθεσμο 2015-18, ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε προβλέπει οι δαπάνες αυτές να ανέλθουν στο 2,85% επί του ΑΕΠ. Παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες αυτές παραμένουν ακόμα εξαιρετικά χαμηλές, η σύγκριση είναι καταλυτική, προκειμένου να γίνει αντιληπτό σε όλους τι θα συνέβαινε και στην εκπαίδευση αν δεν είχε προηγηθεί η πολιτική αλλαγή τον Γενάρη του 2015», καταλήγει.

Για τους ερευνητές

Και προς επίρρωση, λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι το υπουργείο Παιδείας θα διαθέσει κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση νέων –κυρίως –ερευνητών με σκοπό την ενίσχυση του ακαδημαϊκού βιογραφικού τους και των ερευνητικών δεξιοτήτων τους, προκειμένου να βελτιωθούν οι προοπτικές της ακαδημαϊκής/ερευνητικής καριέρας τους.

Ολα αυτά καλά ακούγονται, θέλω όμως να δω τι θα πει ο Γαβρόγλου στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων με τους οποίους συναντήθηκε χθες και, εκτός από νέα συζήτηση για τα μεταπτυχιακά, ζήτησαν –τι άλλο; –περισσότερα κονδύλια για τα ΑΕΙ, τα οποία αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα λειτουργίας λόγω υποχρηματοδότησης. Υποσχέθηκε να τους απαντήσει σε έκτακτη σύνοδο στις 14 Ιανουαρίου. Αναμένω.