Τον δρόμο για τη μη έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που είχαν φτάσει στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι άνοιξε χθες το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, που είπε ομόφωνα «όχι» στο αίτημα των τουρκικών Αρχών για τους πρώτους τρεις εκζητουμένους.

Οι δικαστικοί λειτουργοί όπως και η εισαγγελέας της έδρας Ευσταθία Καπαγιάννη ζύγισαν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που προσκόμισε η υπεράσπιση των τούρκων αξιωματικών (Χρίστος Μυλωνόπουλος, Σταυρούλα Τομαρά και Ομηρος Ζέλιος), αλλά και όσα είπαν οι ίδιοι οι εκζητούμενοι εξεταζόμενοι στο δικαστήριο, επικαλούμενοι πως επιστρέφοντας στην πατρίδα τους υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη ζωή τους, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη.

«Υπάρχει βάσιμος φόβος να απειληθεί η σωματική τους ακεραιότητα. Κάτι που αποδεικνύεται τόσο από αυτά που μας είπαν οι ίδιοι όσο και από αυτά που υπέστησαν όσοι είναι πολιτικά αντίθετοι από όσα πρεσβεύει η σημερινή κυβέρνηση. Είδαμε εικόνες ανθρώπων μόνο με τα εσώρουχα στοιβαγμένους σε γήπεδα» τόνισε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας κάνοντας λόγο για «έλλειμμα δημοκρατίας» στην Τουρκία.

Λίγη ώρα αργότερα και το Συμβούλιο Εφετών απέρριπτε το αίτημα έκδοσης των τριών Τούρκων διατάσσοντας να αφεθούν ελεύθεροι σε περίπτωση που δεν κρατούνται για άλλο λόγο.

«Είναι μια απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της ελληνικής Δικαιοσύνης» σχολίασε ο καθηγητής Μυλωνόπουλος. Δικαστικές πηγές πάντως έλεγαν ότι η απόφαση μπορεί να αλλάξει, σε περίπτωση που ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας.

Ενόχληση στην Αγκυρα

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών προκάλεσε την άμεση και έντονη αντίδραση της Αγκυρας με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ να ζητά από την Αθήνα «συμμαχική αλληλεγγύη».

«Η Ελλάδα είναι σύμμαχος με την Τουρκία και το ΝΑΤΟ. Αναμέναμε από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να εκδώσει τα μέλη του κινήματος του Γκιουλέν και να επιστρέψουν στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.