Δεν ήταν τόσο το στρατιωτικό σόου του Πάνου Καμμένου στο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα με Καστελλόριζο (Μεγίστη), Ρω και Στρογγύλη που ενόχλησε και προκάλεσε την έκρηξη της αντιπολίτευσης όσο το «ξέπλυμα» των χρυσαυγιτών βουλευτών που βρήκαν ευκαιρία να βγουν από την πολιτική απομόνωση ως συνοδεία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΕΘΑ.

Για την επίσκεψη ο υπουργός είχε απευθυνθεί, ως γνωστόν, σε όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας (55 τον αριθμό για να ξέρετε, συμπεριλαμβανομένου του προεδρείου), αλλά το λεγόμενο ευρωπαϊκό τόξο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι) όπως και το ΚΚΕ αποφάσισαν να μην πέσουν στην παγίδα, ούτε να αποτελέσουν το ντεκόρ στο «πατριωτικό» έργο που αποφάσισε να σηκώσει το ΥΕΘΑ –πρωτίστως για την προβολή Καμμένου.

Κάπως έτσι, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ απέμεινε με τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Βασίλη Τελλίδη και εννέα όλους κι όλους συναδέλφους του βουλευτές από το δικό του κόμμα, από τον ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους, οι βουλευτίνες Ελένη Αυλωνίτου και Νίνα Κασιμάτη) και από την Ενωση Κεντρώων, οπότε προφανώς, για να «φτουρήσει» η πολυδιαφημισμένη αποστολή, υποδέχθηκε στο Σινούκ και τους υπόδικους χρυσαυγίτες βουλευτές Χρήστο Παππά και Ηλία Κασιαδιάρη.

Στο νοτιοανατολικότερο ευρωπαϊκό σύνορο κατατέθηκαν στεφάνια, ακολούθησαν τραπεζώματα και ανταλλαγή ευχών με στρατεύσιμους και νησιώτες –οι ευχές ήταν η αφορμή του ταξιδιού είπε ο υπουργός –ενώ οι χρυσαυγίτες – μέλη της Επιτροπής απολάμβαναν την επιβεβαίωση από κυβερνητικής πλευράς του θεσμικού ρόλου τους!

Χαρακτηριστική και αρκούντως σκληρή ήταν η ανακοίνωση της Σεβαστουπόλεως όπου σημείωνε μεταξύ άλλων:

«Είναι ντροπή για τη χώρα μας και προσβολή για τους ακρίτες των νησιών μας τα στιγμιότυπα με τους χρυσαυγίτες να περιοδεύουν ως εκπρόσωποι της Βουλής στο Kαστελλόριζο και στη Ρω. Την ίδια ώρα που όλη η Ευρώπη πήρε ανάσα με την ήττα του ακροδεξιού υποψηφίου στην Αυστρία. Κύριε Τσίπρα, η ευθύνη βαρύνει εσάς. Η πατριωτική πολιτική δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς με στολές παραλλαγής και χρυσαυγίτες με πολιτικά. Μαζευτείτε».