Στη διπλωματία, όπως συμβαίνει πρωτίστως στην πολιτική, η συγκυρία παίζει σημαντικό ρόλο. Ο λόγος για τον νέο πρεσβευτή της Ελλάδας στη Χάγη και μέχρι πρότινος διευθυντή Τουρκίας στο ΥΠΕΞ Δημήτρη Χρονόπουλο (φωτογραφία). Παρότι οι ολλανδοί δεν κατέχουν τη φήμη δεινών διπλωματών, όπως οι Βρετανοί, τα ρεφλέξ τους στην περίπτωση αυτή αντέδρασαν άμεσα.

Η Τουρκία αποτελεί για αυτούς σημαντικό παράγοντα εξωτερικής πολιτικής λόγω του Μεταναστευτικού και της συριακής κρίσης, αλλά και των τριβών στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας των εντάσεων εντός των τουρκικής καταγωγής κοινοτήτων της Ολλανδίας μετά το πραξικόπημα. Στην εποχή του λαϊκισμού το ζήτημα δεν είναι απλό, ενόψει μάλιστα των κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαρτίου.

Αλεπάλληλες συναντήσεις

Οι γνώσεις του Χρονόπουλου δεν ξέφυγαν από τα ραντάρ των Ολλανδών. Η αρχή έγινε με τον διευθυντή του γραφείου του βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ της Ολλανδίας Χρις Μπρέντφελντ, όταν ο έλληνας πρεσβευτής υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακολούθησαν σχεδόν είκοσι μέλη της Κάτω Βουλής αλλά και στελέχη του ολλανδικού ΥΠΕΞ, συμπεριλαμβανόμενης της διευθύντριας Ευρώπης Δάφνε Μπέρκσμα.

Τελευταίως συνομίλησε για την Τουρκία και το Συριακό με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς κατά τη συνάντηση του τελευταίου με ευρωπαίους διπλωμάτες. Αλλά και ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ θέλησε να ενημερωθεί από τον έλληνα πρεσβευτή για το Κυπριακό, τη θέση της Ελλάδας και τον ρόλο της Τουρκίας.