Την έκπληξη του «Φρανς Φουτμπόλ» χάλασε η καταλανική εφημερίδα «Μούντο Ντεπορτίβο» αποκαλύπτοντας σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα πως νικητής της φετινής Χρυσής Μπάλας είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Το γαλλικό περιοδικό είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τον νικητή τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου και ώρα 9 μ.μ. (Ελλάδας) και την επομένη θα κυκλοφορούσε την έντυπη έκδοση με συνέντευξη του νικητή.

Ωστόσο, η «Μούντο Ντεπορτίβο» χάλασε την έκπληξη και απένειμε πρόωρα στον Ρονάλντο την τέταρτη Χρυσή Μπάλα στην καριέρα του, αναφέροντας πως αύριο αναμένεται στη Μαδρίτη συνεργείο του γαλλικού περιοδικού για την καθιερωμένη φωτογράφηση και τη συνέντευξη του παίκτη. Ο CR7 φέρεται να άφησε στη δεύτερη θέση τον Λιονέλ Μέσι, ενώ για την τρίτη θέση η καταλανική εφημερίδα δεν είχε ενημέρωση.

Από φέτος τα βραβεία για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του κόσμου θα είναι δύο, επιστρέφοντας στην προ 2010 εποχή με κάποιες μικρές διαφορές.

Στην περίπτωση της Χρυσής Μπάλας, του αρχαιότερου βραβείου που απονέμεται στους καλύτερους ποδοσφαιριστές, ο νικητής αναδεικνύεται από τις ψήφους 173 δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Οι υποψήφιοι αυξήθηκαν από 23 σε 30 και καταργήθηκε η ανακοίνωση των τριών φιναλίστ.

Πριν από τη συνεργασία με τη FIFA, τη Χρυσή Μπάλα κατακτούσαν από το 1956 μέχρι το 1994 μόνο ευρωπαίοι παίκτες. Από το 1995 έως το 2009 δινόταν στον καλύτερο παίκτη που παίζει στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως καταγωγής.

Από το 2008 μέχρι σήμερα κανείς άλλος πλην των Μέσι και Ρονάλντο δεν έχει κατακτήσει το κορυφαίο βραβείο. Ο Αργεντινός προηγείται του Πορτογάλου στις Χρυσές Μπάλες με 5-4, ενώ από τρεις κατακτήσεις έχουν οι Γιόχαν Κρόιφ, Μισέλ Πλατινί και Μαρκ φαν Μπάστεν.

Μετά τη διαζύγιό της με το «Φρανς Φουτμπόλ» η FIFA θα εξακολουθήσει να απονέμει τα δικά της βραβεία, όχι μόνο στους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες αλλά και στους καλύτερους προπονητές,

Η διαφορά φέτος είναι πως οι κορυφαίοι θα αναδεικνύονται κατά 50% από τις ψήφους των αρχηγών των εθνικών ομάδων και των ομοσπονδιακών προπονητών και το υπόλοιπο 50% θα χωρίζεται μεταξύ του αποτελέσματος διαδικτυακής ψηφοφορίας και των ψήφων 200 εκπροσώπων του Τύπου από όλο τον κόσμο.

Οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο είναι οι Ρονάλντο, Μέσι και Γκριζμάν. Η τελετή απονομής θα φιλοξενηθεί στη Ζυρίχη στις 9 Ιανουαρίου και φυσικά φαβορί είναι επίσης ο Ρονάλντο. Αν και αγωνιστικά η χρονιά ήταν η καλύτερη για τον άσο της Ρεάλ με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, του Ευρωπαϊκού Σούπερ Κυπέλλου και του Euro 2016 με την Εθνική Πορτογαλίας, φαίνεται ωστόσο να μην κλείνει το ίδιο θετικά.

Οι αποκαλύψεις των Football Leaks για φοροδιαφυγή-μαμούθ και η ανακοίνωση του συνδικάτου των ισπανών εφοριακών πως πρέπει να αναμένουμε την ποινική του δίωξη, σίγουρα αφήνουν πικρή γεύση στον ουρανίσκο του πλουσιότερου ποδοσφαιριστή του κόσμου που κινδυνεύει ακόμη και με φυλάκιση έξι ετών.

Ο αρχηγός της Ρεάλ Σέρχιο Ράμος δίνει τη δική του εξήγηση στο θέμα των Football Leaks. Ο Ισπανός υποστήριξε πως ό,τι συμβαίνει έχει στόχο την αποσταθεροποίηση της Ρεάλ, που φέτος πετάει αγωνιστικά. Να σημειωθεί πάντως πως οι ισπανικές Αρχές ερευνούν τις φορολογικές ντρίμπλες του Ρονάλντο τους 12 τελευταίους μήνες.