Στις 17 Δεκεμβρίου πέρυσι ο Ζοζέ ολοκλήρωνε τον δεύτερο κύκλο του στην Τσέλσι. Για την ακρίβεια, ο Ρόμαν Αμπραμόβιτς τον έκλεινε βλέποντας την ομάδα του, κάτοχο του τίτλου της Πρέμιερ Λιγκ, βυθισμένη στη 17η θέση και απειλούμενη ακόμα και με υποβιβασμό.
Ο Γκους Χίντινκ έσωσε τα προσχήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά η Τσέλσι έμεινε εκτός Ευρώπης για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια. Δώδεκα μήνες μετά η ίδια ομάδα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας σημειώσει οκτώ συνεχόμενες νίκες στο πιο δύσκολο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών.
Αρχιτέκτονας των επιτυχιών είναι ένας 47χρονος Ιταλός που βράζει το αίμα του, ο Αντόνιο Κόντε.
«Το μήνυμα που μετέδωσα στους παίκτες μου κατά την πρώτη μου ομιλία ήταν πως είμαι εργάτης. Μου αρέσει να δουλεύω και πιστεύω ότι είναι ο μόνος τρόπος για να νικήσεις. Το μόνο ρήμα που ξέρω είναι: δουλεύω, δουλεύω, δουλεύω» είπε στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίασή του ως προπονητή της Τσέλσι, τον Ιούλιο.
Οταν είχε βρεθεί στην ίδια θέση ο Ζοζέ Μουρίνιο, την πρώτη φορά αυτοπροσδιορίστηκε ως Special One. Τη δεύτερη ως Happy One για να απολυθεί ως Failed One.
ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΑΣ. Στον Κόντε δεν αρέσουν τα προσωνύμια και παραμένει πιστός στο μότο του: «Είμαστε παιδιά της δουλειάς μας».
Πρόκειται για προπονητή που απαιτεί και την τελευταία σταγόνα ιδρώτα από τους παίκτες του.
Τα τρία χρόνια που εργάστηκε στη Γιουβέντους, το προσωπικό της ιταλικής ομάδας βγήκε off. Ο σύλλογος όμως ανταμείφθηκε με τρεις τίτλους. Ο Αρτούρο Βιδάλ είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πως αν πήγαινε στον πόλεμο θα ήθελε να έχει μαζί του τον Αντόνιο Κόντε.
Αργότερα, όταν ανέλαβε τη Σκουάντρα Ατζούρα, οι ιταλοί διεθνείς τού έδωσαν το προσωνύμιο Ο Νονός.
«Ο Κόντε λατρεύει τους ηγέτες, αλλά δεν ανέχεται αυτούς που πιστεύουν πως είναι πιο σημαντικοί. Αυτός είναι το αφεντικό. Αν ακούς και δείχνεις σεβασμό θα αντιληφθείς αμέσως ότι πρόκειται για έναν από τους καλύτερους προπονητές» λέει ο ιταλός αμυντικός Λεονάρντο Μπονούτσι.
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δεν εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο πορτοφόλι του Αμπραμόβιτς στις μεταγραφές. Βεβαίως τα 140 εκατ. ευρώ που δαπάνησε για τους Νταβίντ Λουίς, Μάρκος Αλόνσο, Μπατσουαΐ και Καντέ δεν μπορεί να θεωρηθούν αμελητέο ποσό. Για την Τσέλσι, όμως, που ήθελε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, είναι μικρό.
ΕΥΣΗΜΑ. Τις πρώτες εβδομάδες δοκίμασε διάφορα συστήματα. Οπως λέει, ο προπονητής είναι σαν τον ράφτη. Πρέπει να προσαρμοστεί στο ταλέντο και στα χαρακτηριστικά των παικτών. Τελικά κατέληξε στο σύστημα 3-4-3 το οποίο ταίριαξε γάντι στους Μπλε, αναγκάζοντας τον Γκουαρντιόλα να ομολογήσει: «Ο Κόντε είναι αναμφίβολε ένας από τους κορυφαίος αν όχι ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή προπονητής».