Μπορεί η Μέρκελ να είναι η ισχυρότερη γυναίκα στον πλανήτη, αλλά στη Γερμανία δεν είναι παρά «υπηρέτρια» της χώρας. Με αυτήν την ιδιότητα διεκδικεί την τέταρτη θητεία στην καγκελαρία βάζοντας στόχο το ρεκόρ του πολιτικού της πάτρωνα Χέλμουτ Κολ. Το πρώτο βήμα έγινε χθες στο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης – CDU στην Εσση της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, εκεί όπου εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος του κόμματος. Χθες επανεξελέγη με 89,5%, το δεύτερο χειρότερο ποσοστό της καριέρας της. Αλλά κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο, αν συνυπολογιστεί η αναμενόμενη φθορά 17 χρόνων στην ηγεσία του κόμματός της και τρεις τετραετίες στην καγκελαρία. Αποτυπώνει και την κριτική που ακούστηκε από συνέδρους για τη «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» της Δεξιάς υπό τη Μέρκελ και τους χειρισμούς της στο Προσφυγικό.

Το συνέδριο της CDU, που ολοκληρώνεται σήμερα, βάζει το κόμμα και τη Μέρκελ σε προεκλογική τροχιά για τις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου. Η πρωτιά της Χριστιανικής Ενωσης είναι αναμενόμενη, αλλά αυτό δεν προεξοφλεί και την παραμονή στην εξουσία αν η αριθμητική της κάλπης δώσει πλειοψηφία σε Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Αριστερά. Στόχος της Μέρκελ είναι να πάρει ένα ποσοστό που θα καθιστά αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τη Χριστιανική Ενωση. Ο προεκλογικός αγώνας «θα είναι ο δυσκολότερος» των τελευταίων 27 χρόνων από την ενοποίηση της Γερμανίας, προέβλεψε η Μέρκελ.

Το μήνυμα της Μέρκελ προς τους εταίρους της ΕΕ ήταν αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Είναι επιπόλαιο να ξεχάσουμε τα διδάγματα από την κρίση χρέους», είπε, «μία δεύτερη ευρωκρίση δεν επιτρέπεται να ξεσπάσει».

Το Brexit πρέπει να οργανωθεί χωρίς εκπτώσεις στη Βρετανία που θα παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης. Η ΕΕ των 27 πρέπει να επικεντρωθεί στα ουσιώδη: εσωτερική ασφάλεια, προστασία των εξωτερικών συνόρων, οικονομική ανάπτυξη για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στο Προσφυγικό «δεν θα επαναληφθεί το 2015» διαβεβαίωσε η Μέρκελ, επικρίνοντας την έλλειψη αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ. Αλλά υπεραμύνθηκε της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που «σώζει ζωές καθημερινά». Στη Γερμανία ήρθαν μέσα σε ένα χρόνο 890.000 πρόσφυγες, αλλά «είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να μείνουν όλοι», τόνισε για να καθησυχάσει τις ανησυχίες εντός και εκτός της αίθουσας του συνεδρίου στην Εσση.

Τρεις φορές στη διάρκεια της ομιλίας της, η Μέρκελ έπιασε τον σφυγμό των 1.000 και πλέον συνέδρων, οι οποίοι το ανταπέδωσαν με παρατεταμένο χειροκρότημα. Το θερμότερο και μεγαλύτερο χειροκρότημα απέσπασε όταν τόνισε ότι «οι νόμοι της χώρας ισχύουν για όλους χωρίς καμία εξαίρεση» –το κράτος δικαίου έχει προτεραιότητα έναντι οιουδήποτε κώδικα της σαρίας, «η μπούρκα πρέπει να απαγορευτεί όπου αυτό είναι νομικά εφικτό». Θερμό ήταν το χειροκρότημα των συνέδρων όταν η Μέρκελ αμφισβήτησε το σύνθημα «Εμείς είμαστε ο λαός» της ακροδεξιάς, ξενοφοβικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία. «Το ποιος είναι ο λαός το καθορίζουμε εμείς όλοι», είπε. Η ίδια έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το σύνθημα αυτό που ήταν το σύνθημα της «ειρηνικής επανάστασης» των Ανατολικογερμανών όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου.

Παρατεταμένο ήταν το χειροκρότημα όταν η Μέρκελ καταδίκασε τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στη Συρία. Εκατοντάδες χιλιάδες βγαίνουν στο δρόμο διαδηλώνοντας κατά των εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ (TTIP) και Καναδά (CETA), κανείς όμως δεν διαδηλώνει κατά των «απάνθρωπων βομβαρδισμών» στο Χαλέπι, επισήμανε.

Τα συνέδρια έχουν το τελετουργικό τους. Μόλις τελειώνει η ομιλία αρχίζει το χρονόμετρο που χθες έγραψε ρεκόρ: 11 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα έμειναν όρθιοι οι σύνεδροι χειροκροτώντας τη Μέρκελ. Μάλλον από κομματικό καθήκον. Διότι στην ψηφοφορία που ακολούθησε το 89,5% για την επανεκλογή της απέχει κατά πολύ από το 97,9% που πήρε το 2012 προίκα για τις προηγούμενες εκλογές.