Πρεμιέρα για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 ήταν η χθεσινή στη Βουλή. Η «μαραθώνια» συζήτηση του νομοσχεδίου άρχισε το απόγευμα στην Ολομέλεια, παρουσία του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ωστόσο, από την έναρξη της συνεδρίασης τα μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας έδειξαν τις προθέσεις τους για μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση. Για αρχή ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας, βουλευτής από τα Γρεβενά, μίλησε για έναν «ρεαλιστικό, αναπτυξιακό και πλεονασματικό» προϋπολογισμό, επισημαίνοντας μάλιστα το «κοινωνικό του πρόσωπο».

«Θα ακούσουμε πολλά αυτές τις πέντε ημέρες, όμως η κυβέρνηση προχωρά για να βγάλει τη χώρα από τον βούρκο που εσείς τη ρίξατε», είπε για να συμπληρώσει, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «το 2019 θα κριθούμε, οπότε αποτοξινωθείτε από την επιθυμία της εξουσίας και στηρίξετε την πορεία προς τα εμπρός». Ο Μπγιάλας τόνισε ακόμη πως «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης έγινε η δεξιά τελεία».

Οι… οπαδοί

Σαμαρά – Βενιζέλου

Αμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος από το βήμα της Ολομέλειας του απάντησε «και… θα ζήσετε εσείς καλά και ο λαός χειρότερα».

Ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε ακόμη ότι «η χώρα είναι πολύ πιο πίσω από το 2014» και απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα τόνισε: «Τελικά, είστε οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου! Διότι επιδιώκετε να μας γυρίσετε εκεί που μας είχαν πάει πριν από 3 χρόνια! Και δεν βλέπω, μάλιστα, να τα καταφέρνετε».

Επί του προϋπολογισμού ο Χατζηδάκης υποστήριξε ότι η επιτυχία των προβλέψεών του συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει “αλλεργία”», ενώ σε ό,τι αφορά την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup εκτίμησε:

«Κοντολογίς, έχουμε μικρής κλίμακας παρέμβαση για το χρέος με βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό. Κι ακόμα χειρότερα, κυβερνητικούς πανηγυρισμούς ενώ παρατείνονται τα Μνημόνια, η επιτροπεία και ο διεθνής οικονομικός έλεγχος! Επιδιώκατε ελάφρυνση του χρέους χωρίς Μνημόνιο και πήρατε Μνημόνιο χωρίς ουσιαστική ελάφρυνση».