Η νύχτα μέρα –από το πλήθος μολότοφ, φωτοβολίδων, βεγγαλικών, κροτίδων, ακόμα και λέιζερ με τα οποία νεαροί αντιεξουσιαστές σημάδευαν αστυνομικούς των ΜΑΤ –έγινε για μία ακόμα φορά χθες το βράδυ στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου επικεντρώθηκαν οι οδομαχίες κατά τις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008.

Νωρίτερα, και το πρωί και το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν πλευρίσει ασφυκτικά τους διαδηλωτές καθ’ όλη τη διάρκεια των πορειών και δεν έγινε το παραμικρό.

Ετσι, ακολουθώντας τη «συνταγή» της επετείου του Πολυτεχνείου, και αυτήν τη φορά οι σφοδρές συγκρούσεις οριοθετήθηκαν και επικεντρώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, σε δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο.

Ανοιξαν νωρίτερα

δρόμοι και μετρό

Το δόγμα στον σχεδιασμό της Αστυνομίας, όπως φάνηκε, ήταν ούτε μία βιτρίνα σπασμένη στο κέντρο της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα υπήρξε προσπάθεια (επιτυχής εκ του αποτελέσματος) να μη γίνει «διασπορά» των επεισοδίων για να μη διαταραχθεί η κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά τις 8.30 το βράδυ και ενώ οι συγκρούσεις μαίνονταν στα Εξάρχεια οι σταθμοί του μετρό είχαν ανοίξει και οι περισσότεροι κεντρικοί δρόμοι είχαν ήδη δοθεί στην κυκλοφορία.

«Το χρονικό των προαναγγελθεισών συγκρούσεων» είχε αποκαλυφθεί από τις προηγούμενες ημέρες, όταν βρέθηκαν 149 έτοιμες μολότοφ αποθηκευμένες σε ακάλυπτο χώρο σπιτιού στην οδό Νοταρά. Ακόμα και χθες το πρωί ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων της περιοχής βρήκαν «ενημερωτικά φυλλάδια» από ομάδες νεαρών που τους προειδοποιούσαν να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους!

Με συγκεκριμένο σχέδιο κινήθηκαν και οι αντιεξουσιαστές καθώς ένας σκληρός πυρήνας προτίμησε να μην πάει στην πορεία, αλλά να παραμείνει στην περιοχή των Εξαρχείων, παίρνοντας εγκαίρως θέσεις μάχης και περιμένοντας εφοδιασμένοι με μολότοφ πάνω σε ταράτσες σπιτιών.