Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν είναι το μόνο τζιχαντιστικό κίνημα που προσελκύει εξτρεμιστές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη η οποία προειδοποιεί εναντίον της υπέρμετρης εστίασης στην οργάνωση του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.
Από τα 178 πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια για σχέσεις με τον ριζοσπαστικό ισλαμιστικό εξτρεμισμό, οι 79 δεν είχαν καμιά σχέση με το ΙΚ, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η οποία εκπονήθηκε από κέντρο του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον που ειδικεύεται στον εξτρεμισμό.
Πέρα από το ΙΚ, οι οργανώσεις που προσέλκυσαν τους περισσότερους υποστηρικτές το διάστημα αυτό είναι η Σεμπάμπ της Σομαλίας (πρόσκειται στην αλ Κάιντα), η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) και οι Ταλιμπάν.
Πάντως «η μεγάλη πλειονότητα» των προσώπων σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες δεν είχαν επιχειρησιακή σχέση με καμιά τζιχαντιστική οργάνωση.
Σύμφωνα με τη Σάρα Γκιλκς, συγγραφέα της μελέτης, η έλξη την οποία ασκεί «η σαλαφιστική-τζιχαντιστική ιδεολογία» είναι ευρύτερη από την έλξη που ασκεί η μια ή η άλλη οργάνωση.
Ιδεαλιστική αντικουλτούρα
«Πολλοί αμερικανοί νεοσύλλεκτοι προσελκύονται από μια ιδεαλιστική αντικουλτούρα, με την ευρεία έννοια, δεν εμπλέκονται στις διενέξεις» ανάμεσα στην μια και την άλλη ισλαμιστική ριζοσπαστική οργάνωση, σημειώνει η ίδια.
Είναι απαραίτητο να επιδιωχθεί η αντιμετώπιση όχι μόνο μιας συγκεκριμένης οργάνωσης, αλλά της «σαλαφιστικής-τζιχαντιστικής» ιδεολογίας, η οποία εμφανίζεται «σε μορφή απλοποιημένη, άμεσα προσβάσιμη, ειδικά προσαρμοσμένη για να προσελκύσει δυτικό κοινό», γράφει στη μελέτη η Γκιλκς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν συχνά την ανάγκη να διεξαχθεί ιδεολογικός πόλεμος, εκστρατεία καταπολέμησης της προπαγάνδας των ριζοσπαστών ισλαμιστών. Ομως η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει τον βηματισμό της σε αυτό το πεδίο της μάχης.
Οταν αναδύθηκε το ΙΚ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμη προσπαθούσε να βρει τον τρόπο να προβάλλει τα δικά του μηνύματα, να πραγματοποιήσει εκστρατεία καταπολέμησης της προπαγάνδας των τζιχαντιστών, διαψεύδοντας στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης τα ψέματά τους και καταγγέλλοντας τις ωμότητες που διαπράττουν.
Από τις αρχές του 2016, το κέντρο καταπολέμησης της προπαγάνδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ—επικεφαλής του είναι πρώην αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων, ο Μάικλ Λάμπκιν—επικεντρώνεται στη δημιουργία διεθνούς δικτύου ιστοτόπων και πλατφορμών για την καταπολέμηση της τζιχαντιστικής ιδεολογίας, ειδικά στις μουσουλμανικές χώρες.