Κλίμα σύμπνοιας ως προς τα διοικητικά της Εθνικής Τράπεζας θα εκπέμψουν με επίσημες ανακοινώσεις τους την Πέμπτη το πρωί ο συστημικός όμιλος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, του Βήματος, οι δύο πλευρές τα βρήκαν στο θέμα της προεδρίας της τράπεζας, θέση στην οποία θα παραμείνει ο Παναγιώτης Θωμόπουλος.
Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη, στο οποίο παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, συμφωνήθηκε να μην γίνει σε αυτή τη φάση αλλαγή στις ανώτερες διοικητικές θέσεις της τράπεζας.
Είχε προηγηθεί η επεισοδιακή εκλογή του κ. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου της, κόντρα στην πρόταση του ΤΧΣ, ο εκπρόσωπος του οποίου στο διοικητικό της συμβούλιο είχε καταψηφίσει τη συγκεκριμένη επιλογή, προκρίνοντας άλλον υποψήφιο.
Μάλιστα, το ΤΧΣ, ως βασικός μέτοχος της τράπεζας απείλησε με σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ώστε να εκλέξει όχι μόνο τον εκλεκτό του για την προεδρία του συστημικού ομίλου, αλλά και για να αλλάξει όλο το management.
Τελικώς, με τις παραινέσεις και της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δύο πλευρές …συμφιλιώθηκαν, προς αποτροπή ενδεχόμενου συστημικού επεισοδίου, σε μία κρίσιμη για τον κλάδο στιγμή.
Ανακοινώνεται εθελούσια
Μετά από τη διευθέτηση της συγκεκριμένης εκκρεμότητας, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα επιταχύνει το επόμενο διάστημα την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσής της, με πρώτη κίνηση την έναρξη προγράμματος εθελούσιας εξόδου.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 1.500 εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί η δυνατότητα στο προσωπικό να επιλέξουν μεταξύ της άμεσης αποχώρησης και της παραμονής έως και 3 χρόνια στην τράπεζα, με μειωμένες αποδοχές.
Σε κάθε περίπτωση, το μέγιστο ύψος της αποζημίωσης θα διαμορφωθεί στις 180.000 ευρώ, όπως και στις υπόλοιπες τράπεζες που «έτρεξαν» ανάλογα προγράμματα.