Νέο «όχι» από το Εφετείο της Αθήνας στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών. Αυτή τη φορά το Συμβούλιο Εφετών είχε να κρίνει το αίτημα για τους δύο τελευταίους από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και ομόφωνα οι δικαστές είπαν να μην εκδοθούν, όπως ακριβώς είχαν κάνει και οι συνάδελφοί τους που έκριναν τους πρώτους τρεις αξιωματικούς.
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν το ζήτημα της έκδοσης ή μη των Τούρκων αξιωματικών στο σύνολό τους θα κριθει από τον Αρειο Πάγο. Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Γ. Βούλγαρης είχε πει πρώτος «όχι» στην έκδοση των δύο Τούρκων καλώντας τους δικαστές να να πάνε κόντρα στο ρεύμα.
«Σας καλώ και σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα των τουρκικών αρχών», ήταν ο επίλογος μιας ιδιαίτερα φορτισμένης αγόρευσης, με αναφορές σε ιστορικές δίκες και αποφάσεις. «Από αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Δεν φοβήθηκαν τίποτα στη δίκη του Κολοκοτρώνη, στη δίκη για τη δολοφονία του Λαμπράκη. Εχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα βήματά τους, τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας».
«Αν έχουν διαπράξει αδικήματα, να τους εκδώσουμε, να δικαστούν και να τιμωρηθούν. Αλλά να τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Μια χώρα που διδάσκει τη δημοκρατία της; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει χιλιάδες δικαστές κι έχουν προσλάβει άλλους; Πού θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή; Αν αποφασίσετε να εκδοθούν, είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαικό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;».
Στην κορύφωση της αγόρευσης του ο εισαγγελέας Εφετών ζήτησε από τους δικαστές να μην αποφασίσουν ως διπλωμάτες. Ο κ. Βούλγαρης τόνισε ότι ακόμα και η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε σε πρώτο βαθμό το αίτημά τους για άσυλο, λέει ότι γίνονται βασανιστήρια . «Ναι μεν τα δέχεται αλλά τους εκδίδει», η αιχμηρή θέση του εισαγγελέα, ο οποίος αναφέρθηκε σε αποφάσεις βρετανικών και γερμανικών δικαστηρίων που αρνήθηκαν να εκδώσουν εκζητούμενο της Ελλάδας γιατί οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά μικρά και υπεράριθμα.