Δεκατρείς χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε ελληνικούς καταυλισμούς αγνοούνται και ενδεχομένως να έχουν περάσει παράνομα στην Ευρώπη.

Οπως δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι της μετανάστευσης στη «Wall Street Journal», φαίνεται πως η Ελλάδα δεν έχει αποτελέσει ένα αδιέξοδο για τους πρόσφυγες, όπως επιθυμούσε η Ευρώπη. Και αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα πολλές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπου θα διεξαχθούν το 2017 εκλογές, καθώς η προσφυγική κρίση αναμένεται να ενισχύσει τους ακροδεξιούς και τους λαϊκιστές.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, 63.000 πρόσφυγες και μετανάστες είναι αποκλεισμένοι στους καταυλισμούς των νησιών ή της ενδοχώρας και περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις τους. Οι αξιωματούχοι της μετανάστευσης, που δεν είναι Ελληνες, βεβαιώνουν ότι οι κινήσεις των 50.000 από αυτούς είναι γνωστές. Οι υπόλοιποι 13.000, όμως, αγνοούνται εδώ και μήνες. «Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται» λέει ένας αξιωματούχος. «Μπορεί να κρύβονται με την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει γι’ αυτούς ή μπορεί να βρίσκονται ήδη στη Βόρεια Ευρώπη».

Ελληνικές πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι η μετακίνηση των προσφύγων δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο. «Το σημαντικό είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν επισήμως καταγραφεί. Είναι αδύνατον όμως να σφραγιστούν εντελώς τα σύνορα» τονίζει ένας αξιωματούχος.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Από τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρώπη ακολουθεί μια διπλή στρατηγική για την αναχαίτιση της μαζικής μετανάστευσης: από τη μια πλευρά κλείνει τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με τα Βαλκάνια κι από την άλλη στέλνει πίσω στην Τουρκία πρόσφυγες που αποβιβάζονται στην Ελλάδα. Οπως είπε όμως ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico, μόλις 748 πρόσφυγες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έχει υπογραφεί.

Η ΕΕ έχει χορηγήσει στην Τουρκία 677 εκατομμύρια ευρώ από τα 3 δισεκατομμύρια που έχει δεσμευτεί ότι θα της δώσει για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει το κόστος της φιλοξενίας των σύρων προσφύγων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 905.000 ευρώ για κάθε πρόσφυγα που έχει επιστραφεί ή 250 ευρώ για κάθε σύρο πρόσφυγα που βρίσκεται στη χώρα.