Oλοκληρώθηκε η διαδικασία ανάσυρσης των τμημάτων της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου, τα οποία είχαν αποκολληθεί από το δυτικό βάθρο της με τις μεγάλες πλημμύρες, στις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής, με πρωτεργάτες την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, ως μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής για την Αναστήλωση της Γέφυρας, που είχε υποβληθεί εγγράφως στην αντιπεριφέρεια Άρτας, υλοποιήθηκε.

Η αντιπεριφέρεια Άρτας προχώρησε στην ανάσυρση των τμημάτων της θρυλικής γέφυρας, τα οποία βρισκόταν στην κοίτη του Αχελώου, με υπαρκτό τον κίνδυνο να παρασυρθούν από νέες «κατεβασιές του Αχελώου». Με την παρέμβαση αυτή σώθηκαν πολύτιμα κομμάτια της, αφού μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια διάσωσης της γέφυρας, με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματά της να χαθούν για πάντα. Το επόμενο βήμα θα είναι η προστασία αυτών των τμημάτων, η τοποθέτησή τους σε σημείο ασφαλές, προσβάσιμο και επισκέψιμο, με προοπτική να ενσωματωθούν στην ανακατασκευή της.

Με δήλωσή του, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, τονίζει: «Η ανάσυρση των τμημάτων της γέφυρας από την κοίτη του Αχελώου ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα για την αποκατάσταση και ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι την πλήρη αναστύλωση, αλλά η προσπάθεια εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου θα συνεχιστεί. Η γέφυρα Κοράκου είναι ένα πολιτιστικό μνημείο που πρέπει να διασωθεί, να συντηρηθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές».