Μια «επιλεκτική» διάρρηξη που στόχο δεν είχε το περιεχόμενο κάποιου χρηματοκιβωτίου (!), αλλά την εξαφάνιση χιλιάδων εγγράφων-στοιχείων που προορίζονταν κυρίως για το ΣΔΟΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο, απασχολεί τις τελευταίες μέρες ολόκληρη τη Δυτική Φθιώτιδα και συγκεκριμένα το δήμο Μακρακώμης.
Η υπόθεση τηςδιάρρηξης στο δημοτικό κατάστημα (αρχείο) που βρίσκεται στο κέντρο της Σπερχειάδας, αποκαλύφθηκε το πρωί της περασμένης Δευτέρας και σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, οι «άγνωστοι ποντικοί» αφαίρεσαν από το αρχείο τηςοικονομικής υπηρεσίας του Δήμου εκατοντάδες φακέλους με χιλιάδες εντάλματα πληρωμών, πρωτότυπα τιμολόγια, πρωτόκολλα παραλαβών έργων και άλλα αποδεικτικά έγγραφα που περιείχαν εντολές για το σύνολο των πληρωμών που είχαν γίνει έως και το Δεκέμβριο του 2014.
Παρότι έχουν περάσει πέντε ημέρες από την αποκάλυψη της διάρρηξης, η Επιτροπή του Δήμου Μακρακώμης που συστάθηκε τελικά την Πέμπτη (δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση στη Διαύγεια) για την διερεύνηση της περίεργης αυτής υπόθεσης και την καταγραφή όλων των αρχείων που αφαιρέθηκαν από τους «αγνώστους», δεν έχει πιάσει ακόμα δουλειά!
Παράλληλα, ερωτηματικά εγείρονται και από το γεγονός ότι την όλη υπόθεση, που θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή, έχει αναλάβει να διερευνήσει το τοπικό Τμήμα Ασφαλείας Σπερχειάδας, παρά τις φωνές μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τις έρευνες να αναλάβουν έμπειροι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας Λαμίας.
Σύμφωνα με πηγές του Δήμου Μακρακώμης που είναι σε θέση να γνωρίζουν, καθένα από τα εντάλματα που εκλάπησαν, συνοδευόταν από πρωτότυπα παραστατικά, τα οποία αφορούσαν χιλιάδες πληρωμές και έφεραν τις υπογραφές και των μελών των αρμοδίων επιτροπών (Οικονομικής, Παραλαβής έργων κ.λ.π) του Δήμου.
Εκτός των άλλων, «χάθηκαν» και τα πρωτόκολλαπαραλαβής για διάφορα έργα (μαζί με τις υπογραφές αυτών που τα παρέλαβαν!), τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν είναι εφικτό να ξανατυπωθούν και να υπογραφούν, καθώς δεν υπάρχουν στο ψηφιακό αρχείο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου!
Το επιλήψιμο στην όλη υπόθεση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είναι ότι μεταξύ των κλαπέντων φακέλων, «βρίσκονταν και όλοι εκείνοι οι φάκελοι που είχε ζητήσει με δεύτερη παραγγελία του το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος-ΣΔΟΕ», το οποίο από διετίας έχει ξεκινήσει ελέγχους στο Δήμο Μακρακώμης! Το ΣΔΟΕ κινητοποιήθηκε έπειτα από συγκεκριμένες καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις-κατατμήσεις έργων, ετεροχρονισμένες παραλαβές έργων, εικονικά τιμολόγια κ.λ.π, οι οποίες κατατέθηκαν στο υπουργείο Εσωτερικών και διαβιβάστηκαν και στην αρμόδια Εισαγγελέα για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Σημειώνεται, ότι οι φάκελοι που είχαν ζητηθεί από το ΣΔΟΕ και αφορούσαν περίοδο αρκετών ετών -τότε που οι δήμοι Σπερχειάδας, Μακρακώμης και Αγίου Γεωργίου, λειτουργούσαν ξεχωριστά- είχαν ήδη ετοιμαστεί από την οικονομική υπηρεσία. Όμως, δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί η παράδοση-παραλαβή τους στο ΣΔΟΕ, καθώς μεσολάβησε η διάρρηξη!
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντίγραφα των κλαπέντων εγγράφων-ενταλμάτων είχαν ζητηθεί το Μάρτιο του 2016 και από τρεις δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης! Ωστόσο, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μακρακώμης καθυστερούσαν την παράδοση των ζητηθέντων εγγράφων, οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι προσέφυγαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας και έλαβαν σχετική εισαγγελική παραγγελία. Όμως, στο διάστημα που μεσολάβησε ελάχιστα ήταν τα έγγραφα που τους παραδόθηκαν από τις υπηρεσίες του Δήμου!
Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή Μακρακώμης επιχειρεί να υποβαθμίσει την όλη υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την κλοπή των φακέλων, καθώς υπάρχουν ψηφιακά αντίγραφα αποθηκευμένα στους υπολογιστές,οπότε μπορούν να ξανατυπωθούν».
Ωστόσο, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μακρακώμης που έγινε την περασμένη Τετάρτη για το θέμα της πρωτοφανούς διάρρηξης, από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους τονίστηκεότι «η κλοπή των ενταλμάτων πληρωμών και των άλλων πρωτότυπων εγγράφων, έγινε από ανθρώπους που γνώριζαν καλά το χώρο και ήξεραν ακριβώς τί έπρεπε να πάρουν, ώστε να χαθούν χρήσιμα αποδεικτικά στοιχεία».
Μάλιστα, αναρωτήθηκαν «πώς θα διασταυρωθούν στοιχεία σε ενδεχόμενο οικονομικό διαχειριστικό έλεγχο του Δήμου;», ενώ επισήμαναν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί από την Αστυνομία εάν οι φάκελοι εκλάπησαν μονομιάς (με κάποιο φορτηγό) ή αφαιρέθηκαν σταδιακά, δεδομένου ότι ο όγκος τους ήταν πολύ μεγάλος.