Γιατροί στην Καλιφόρνια κατόρθωσαν να διαχωρίσουν με επιτυχία δύο σιαμαία κοριτσάκια, με μια μαραθώνια χειρουργική επέμβαση που διήρκησε 17 ώρες.
Οι μικρούλες Εύα και Έρικα Σάντοβαλ είχαν γεννηθεί πριν από δύο χρόνια ενωμένες από τον θώρακα και κάτω, και μοιράζονταν μία ουροδόχο κύστη, ένα ήπαρ, τμήματα της πεπτικής οδού και τρία πόδια.
Οι γονείς τους δήλωσαν πως στη διάρκεια της επέμβασης οι γιατροί άφησαν σε κάθε παιδί τμήμα των οργάνων που διαχωρίσθηκαν, καθώς και από ένα πόδι. Καθώς θα μεγαλώνουν, τα παιδιά θα εφοδιάζονται με προσθετικό σκέλος, πρόσθεσαν.
Το τρίτο πόδι χρησιμοποιήθηκε για να γίνουν μεταμοσχεύσεις δέρματος στις χειρουργικές τομές.
Οι γονείς των παιδιών δήλωσαν ενθουσιασμένοι για την επιτυχία της επέμβασης, η οποία είχε αρχίσει να προγραμματίζεται πριν καν γεννηθούν τα μωρά.
«Η αίσθηση είναι εξωπραγματική» είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η μητέρα τους, Άιντα Σάντοβαλ. «Μοιάζει με όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Περάσαμε πολλά αλλά τα καταφέραμε».
Τα μωρά χειρουργήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Νοσοκομείο Παίδων Lucile Packard του Πανεπιστημίου Στάνφορντ από ομάδα 50 γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με επικεφαλής τον δρα Γκάρυ Χάρτμαν, καθηγητή Χειρουργικής στο πανεπιστήμιο.
Οι μικρές νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και η κατάστασή τους είναι σταθερή. Υπολογίζεται ότι από την εντατική θα βγουν σε δύο εβδομάδες.
«Τα κορίτσια αναρρώνουν πολύ καλά και πιστεύουμε ότι κάναμε το πρώτο, μεγάλο βήμα προς μία υγιή, ανεξάρτητη ζωή και για τις δυο τους», δήλωσε ο δρ Χάρτμαν.
Οι πρώτες 72 ώρες ύστερα από μία τόσο μεγάλη εγχείρηση πάντοτε είναι κρίσιμες αλλά αν τα κορίτσια τις περάσουν ομαλά, το πιθανότερο είναι πως θα γίνουν καλά, εκτιμούν οι γιατροί τους.
Η γέννηση σιαμαίων παιδιών είναι αρκετά σπάνια, καθώς παρατηρείται σε μία στις 30.000 έως μία στις 200.000 γεννήσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μωρά πεθαίνουν μέσα στη μήτρα, και περίπου τα μισά απ’ όσα γεννιούνται ζωντανά δεν επιζούν επί περισσότερο από 24 ώρες, σύμφωνα με τους ειδικούς του Στάνφορντ.
Έως σήμερα, έχουν γίνει σε όλο τον κόσμο μερικές εκατοντάδες επιτυχείς επεμβάσεις διαχωρισμού σιαμαίων (στις ΗΠΑ γίνονται κατά μέσον όρο πέντε ετησίως), αλλά στο περίπου 30% των περιπτώσεων το ένα από τα δύο μωρά χάνει τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή.