Δραμεντί; Υπάρχει τέτοια λέξη στο κινηματογραφικό ρεπερτόριο; Για τον Θοδωρή Αθερίδη ο νεολογισμός είναι απολύτως λειτουργικός από τη στιγμή που ανταποκρίνεται στις προθέσεις –και την πραγματικότητα –της νέας του ταινίας «Τέλειοι ξένοι». Στο μικροσκόπιό του –το σεναριακό και σκηνοθετικό –αυτή τη φορά μπαίνουν οι σχέσεις μεταξύ φίλων. Η ταινία μάλιστα βγαίνει στους κινηματογράφους (από τις 15 του μήνα) δύο χρόνια μετά τη δραματική ερωτική ιστορία «Από έρωτα», την οποία αφού σύστησε από τη θεατρική σκηνή τη μετέφερε στις όμορφες γειτονιές του Πειραιά και της Δραπετσώνας.
Στη νέα πρότασή του, προσαρμογή του ιταλικού «Perfetti sconosciuti» του Πάολο Τζενοβέζε –που βραβεύτηκε με πέντε Νταβίντ ντι Ντονατέλο, τα «ιταλικά Οσκαρ» -, ανιχνεύει τις σχέσεις επτά ανθρώπων που συνδέονται με μακρόχρονη φιλία, αλλά αναθεωρούν τους προσωπικούς δεσμούς τους στη διάρκεια ενός βραδινού καλοκαιρινού δείπνου, με τον υδράργυρο να έχει προθερμάνει την ατμόσφαιρα για ό,τι ακολουθήσει στην πορεία. Χωρίς διάθεση για άλλα σπόιλερ, αρκεί να πούμε ότι οι φίλοι γίνονται παίκτες ενός ιδιότυπου παιχνιδιού τόλμης και αλήθειας γύρω από το βραδινό τραπέζι. Το κινητό τους είναι το σύγχρονο ζάρι που όλοι καλούνται να ρίξουν και να απαντήσουν στο ερώτημα αν καθένας θα άφηνε τον/τη σύντροφό του να δει τις κλήσεις και τα μηνύματα στο κινητό. Μόνο που οι συνδαιτυμόνες δεν είναι καθόλου έτοιμοι για αυτό που έρχεται.
Σαν να λέµε ότι οι σχέσεις και η φιλία των ανθρώπων εξαρτώνται από ένα like ή ένα SMS. Πού είναι το λάθος;
Μας νοιάζει πραγµατικά ο άλλος, εκείνος που είναι δίπλα µας; Ρωτάω µήπως χαϊδεύουµε περισσότερο την οθόνη του κινητού, παρά τον σύντροφό µας.
Ποια στοιχεία της οικονοµικής κρίσης µάς κάνουν κυνικούς, ανειλικρινείς και επιθετικούς; Γιατί το αφήνουµε να συµβαίνει;
Γιατί επιλέξατε να είναι επτά οι φίλοι της ιστορίας και όχι έξι ή οκτώ; Συµβολίζει κάτι;
Η ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει το σινεμά δωματίου γίνεται παγίδα για τον δημιουργό; Εσείς νιώσατε τον κίνδυνο;
Η ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους με χρονική διαφορά μερικών μηνών από την πρωτότυπη ιταλική. Γιατί να δει κάποιος την ελληνική εκδοχή; Δεν φοβάστε μήπως αδικηθεί από τη σύγκριση;
Σε σχέση µε τις δύο προηγούµενες ταινίες σας, αποφύγατε πιθανώς κάποια «λάθη»; Τώρα που έχει ολοκληρωθεί, επιστρέφετε για να διορθώσετε κάτι;
Σαν σε σκηνή της ταινίας ορισμένοι από τους ηθοποιούς απάντησαν σε τρία ερωτήματα συμμετέχοντας σε μια συζήτηση α λα «Τέλειοι ξένοι» που τους ζήτησαν τα «Πρόσωπα»:
1. Αφήνετε τον/τη φίλο/η σας (είτε ερωτικό σύντροφο είτε όχι) να διαβάσει τα SMS σας;
2. Είναι πιο συχνό να χάνετε παλιούς φίλους ή να αποκτάτε νέους;
Μάκης Παπαδημητρίου
1) Ναι, αλλά όχι κάθε μέρα. Μαζευόμαστε με διάφορους φίλους μια στο τόσο και τα διαβάζουμε όλα.
2) Να αποκτώ νέους.
3) Καμία. Θαξέρωσε λίγαχρόνια.
Σμαράγδα Καρύδη
1) Αφηνα και αφήνω να κοιτούν στο κινητό μου, αλλά θεωρώ ότι καλό είναι να μη συμβαίνει. Αλλιώς είναι σαν να ανοίγεις το κουτί της Πανδώρας που δεν ξέρεις πού θα οδηγήσει και πώς θα καταλήξει. Δεν είναι καλό να ψάχνεις το κινητό του άλλου. Πρέπει να πηγαίνεις με την εμπιστοσύνη που τρέφει ο ένας για τον άλλον.
2) Μάλλον και τα δύο. Πιο συχνά αποκτώ νέους φίλους. Κάνω μια δουλειά χάρη στην οποία γνωρίζω κόσμο, εντός θεάτρου, που με οδηγεί σε καλές φιλίες.
3) Εχω φιλίες από τα 18 μου, από το πρώτο έτος στη δραματική σχολή. Εχω όμως και φίλες παιδικές με τις οποίες, αν και κάνουμε καιρό να βρεθούμε, έχουμε ισχυρούς δεσμούς.
Μαρία Ναυπλιώτου
1) Εχει συμβεί να διαβάσει κάποιος SMS δικό μου επειδή χρειαζόμουν τη συμβουλή του.
2) Είναι πιο συχνό να αποκτώ καινούργιους φίλους.
3) Οι φιλίες που έχουν αντέξει στον χρόνο είναι σχέσεις που δημιουργήθηκαν στα παιδικά και πολύ νεανικά μου χρόνια.Νιώθω πολύ τυχερή, πλούσια και ευγνώμων!
Γιάννος Περλέγκας
1) Οχι. Φυσικά έχει τύχει κάποιες φορές, αμφίδρομα, να συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά συνέτρεχαν πολύ ειδικοί λόγοι. Πάντως θα μπορούσα να το συγχωρέσω αν συνέβαινε.
2) Το πρώτο. Κι άλλες φορές είναι οδυνηρό, κι άλλες αναπόφευκτο και σωστό. «Ερχεται η στιγμή που θα αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις».
3) Εχω την ευτυχία να έχω πολλούς, αληθινούς φίλους. Ενας από αυτούς είναι ο Μάκης που κοντεύουμε 20 χρόνια φίλοι από τη Σχολή του Εθνικού. Κι αν ακόμα περάσει καιρός μέχρι να τον δω, ξέρω ότι δεν θα χαθούν ποτέ η φύση της επαφής μας και η αγάπη.
Ευαγγελία Συριοπούλου
1)Δεν μου έχει τύχει ποτέ κάτι τέτοιο. Θέλω να πω πως δεν είχα ποτέ κάποιο φίλο που έψαχνε το κινητό μου. Αν μου τύχαινε πάντως, μάλλον θα ένιωθα άβολα, όχι γιατί θα έβρισκε κάτι που είναι απόρρητο ή μυστικό, αλλά γιατί θα αισθανόμουν πως περιορίζονται οι ελευθερίες μου και η προσωπικότητά μου. Επιπλέον θεωρώ πως η αφορμή για να σε ψάξει κάποιος σε αυτό το επίπεδο τις περισσότερες φορές είναι η απώλεια εμπιστοσύνης και εφόσον υπάρχει έστω και υπόνοια για κάτι τέτοιο, η σχέση μάλλον έχει κλείσει τον κύκλο της.
2) Δεν τους χάνεις τους φίλους που έχεις κάνει. Μπορεί να υπάρχουν διαστήματα που απομακρύνεσαι λόγω υποχρεώσεων της καθημερινότητας και της ζωής, αλλά δεν χάνεσαι. Ωστόσο, αν και φειδωλή, ναι, κάνω και νέους φίλους. Οχι πολλούς. Λίγους και καλούς.
3) Η φιλία μου με τις αδελφές μου. Είχα την τύχη να είμαι πολύ κοντά ηλικιακά μαζί τους και κατά συνέπεια να μπορώ να μοιράζομαι μαζί τους κοινές αναζητήσεις, κοινούς προβληματισμούς και γενικά να έχω μια ιδανική σχέση που δεν χωράει αμφισβήτηση εξαιτίας της φύσης της. Είναι μια σχέση που θα παραμείνει αναλλοίωτη όσα χρόνια και να περάσουν.
Αλκης Κούρκουλος
1) Με δική του ευθύνη.
2) Να διατηρώ τους παλιούς.
3) Αυτή που μου έπρεπε.