Με κοινή θεματική την ουτοπία, επτά καλλιτεχνικά πρότζεκτ στο πλαίσιο του MIR Festival θέτουν ερωτήματα για τη σχέση ανάμεσα στην πραγματικότητα, την ιστορία και την πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα και αύριο η ισπανική θεατρική ομάδα El Conde de Torrefiel, με έδρα τη Βαρκελώνη, παρουσιάζει στον κινηματογράφο Τριανόν το «Guerrilla», μια μαύρη κωμωδία για την Ευρώπη που αλλάζει ραγδαία, της οποίας οι κάτοικοι ζουν σε έναν συνεχή εσωτερικό πόλεμο. Για τις ανάγκες της αθηναϊκής εκδοχής μάλιστα οι El Conde συνεργάστηκαν με 80 Αθηναίους. Στον ίδιο χώρο (13/12) η ιταλική ομάδα Cosmesi ανεβάζει το «Periodonero»: πρότζεκτ που αναμειγνύει σκηνική περφόρμανς, κινούμενα σχέδια, θέατρο σκιών και videogame. Η πρωταγωνίστρια μοιάζει με ηρωίδα κόμικ που μπαινοβγαίνει σαν σκιά ή σαν φάντασμα μέσα σε μια λευκή οθόνη στην οποία παρεμβάλλονται ασπρόμαυρες εικόνες και μετατρέπεται σε έναν τρισδιάστατο σύμπαν. Στις 10 και 11/12 στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Δημήτρης Πικιώνης η Παναγιώτα Καλλιμάνη παρουσιάζει την «Παγωμένη Εικόνα», περφόρμανς που ερμηνεύουν παιδιά 8-14 ετών.

Επίσης στις 11/12 η χορογράφος Ιρις Καραγιάν παρουσιάζει το «Moving Parts», ένα κινητικό σόλο που συμβαίνει μέσα σε μια ηχητική εγκατάσταση, όπου ο θεατής καλείται να ανασυνθέσει στοιχεία που λειτουργούν ανεξάρτητα μεταξύ τους, όπως ο λόγος, ο ήχος ή η εικόνα. Για τρεις ημέρες, εξάλλου, από τις 14 έως τις 16 του μήνα, η οικία Σπητέρη/Προβελέγγιου θα φιλοξενήσει την περφόρμανς «Βλέμμα και το τέρας» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου (στο Στούντιο Griffon, Αργολίδος 48 & Λουίζης Ριανκούρ).

ΑΥΛΑΙΑ. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται με την ομάδα J&J. Η Τζέσικα Χάμπερ και ο Τζέιμς Λιντμπίτερ με την «Τέχνη μιας κουλτούρας της ελπίδας» ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη και συζητούν για τον φόβο ενός ζοφερού πολιτικού και πολιτιστικού μέλλοντος και την ελπίδα που γεννιέται μέσα του. Το πρότζεκτ τους χωρίζεται σε δύο μέρη και το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί στις 16/12 στον χώρο -ισμός (Τριπτολέμου & Ευπατριδών 17). Μέσα σε μια εγκατάσταση που θα φτιαχτεί με τη βοήθεια πολιτών και του Βασίλη Γεροδήμου το κοινό θα παρακολουθήσει μια σειρά από περφόρμανς από τους Τhe vacuum cleaner, Jeremy Wade, Τζένη Αργυρίου, Αρτεμη Λαμπίρη, Ελπίδα Ορφανίδου, Κώστα Τσιούκα και Nikos & Luca.