Δυνατή περίπτωση πρωταγωνιστή, ο Γάλλος Λαμπέρ Ουιλσόν διαπρέπει σε διεθνείς παραγωγές (ικανότατος στα αγγλικά, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του –υπήρξε μάλιστα υποψήφιος για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ το 1987) καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα: από το «Matrix Reloaded» στο «Ενώπιον Θεού και ανθρώπων», ο Ουιλσόν διαθέτει και κινηματογραφική παρουσία αλλά και ερμηνευτικό εκτόπισμα.

Οι επιλογές του επίσης μαρτυρούν μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική λογική, και φυσικά χάρηκε πολύ όταν του πρότειναν τον ρόλο του Ζακ Ιβ Κουστό στην ταινία «Οδύσσεια» του Ζερόμ Σαλ: «Σκέφτηκα πως ήταν εξαιρετική ιδέα. Ο Κουστό είναι ένας ηρωικός αλλά και έντονα δραματικός χαρακτήρας, είχε μια τέτοια παρουσία στις ζωές μας –από μια άποψη είναι ένας κατεξοχήν κινηματογραφικός ήρωας. Και φυσικά σκέφτηκα όλες αυτές τις συνταρακτικές εικόνες που κατέγραψε. Είχε πάντα μια θετική παρουσία στα πράγματα και δεν θα ήταν υπερβολή αν πούμε πως αποτέλεσε πρότυπο για πολλούς από εμάς. Αυτό σίγουρα συνέβη στη δική μου οικογένεια».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Αναμενόμενα, η επιλογή ενός τέτοιου ρόλου γεννά τα δικά της προβλήματα: «Με προβλημάτισαν κάποια πράγματα προφανώς. Ανησυχούσα για τις καταδύσεις. Δεν είχα κάνει ποτέ στη ζωή μου. Οταν ξεκίνησα, ήταν αποκάλυψη για μένα –μια αποκάλυψη που μετατράπηκε σε τυπικότητα, τόσο φυσικά μου προέκυψε τελικά.

Αυτή η αίσθηση ελαφράδας κάτω από το νερό, της απώλειας του βάρους, η αποχώρηση από τον κόσμο και η είσοδός σου σε έναν άλλο, αυτόν της σιωπής. Εμαθα πολύ γρήγορα πως ο Κουστό είχε αναπτύξει μια δική του τεχνική κίνησης κάτω από το νερό, σκεπτόμενος φυσικά τις κάμερες που τους τραβούσαν –υπήρχε όμως και μια βαθύτερη φιλοσοφία πίσω από αυτό, η πεποίθηση πως σε έναν κόσμο ομορφιάς οφείλεις να είσαι όμορφος κι εσύ ο ίδιος».

Είναι λίγο δύσκολο σήμερα να εξηγήσεις στα παιδιά τη βαρύτητα που είχε η μορφή του Ζακ Ιβ Κουστό στις ζωές μας. Το γαλλικό κοινό όμως τον θυμάται ακόμα. Σκεφτείτε πως δεν πάνε 20 χρόνια από τότε που πέθανε: «Για τους Γάλλους ήταν το κλειδί για έναν κόσμο που δεν είχαμε δει ποτέ, αλλά και ένα πρότυπο, ο άνθρωπος που όλοι αγαπούσαν. Μεγαλώνοντας μετατράπηκε σ’ έναν μαχητικό οικολόγο που μίλησε, από τους πρώτους, για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είχε όμως και αυτήν τη γοητεία που μπορούσε να πείσει ακόμα και τους πιο σκληρούς ηγέτες του κόσμου. Αναπόφευκτα ενόχλησε και πολύ κόσμο. Κοιτάξτε, όταν ενσαρκώνεις ένα διάσημο πρόσωπο, έχεις κατά κάποιον τρόπο μια ευθύνη παραπάνω απέναντι σ’ αυτούς που θα έρθουν να σε δουν. Δεν πρέπει να τους απογοητεύσεις –πρέπει να μελετήσεις σοβαρά τον ήρωά σου και να τον αναπαραστήσεις. Τις κινήσεις, τα νεύματα, τη γλώσσα του σώματος. Και ξέρεις πως θα σε κρίνει, πρώτη απ’ όλους, η οικογένειά του. Η διαδικασία του μακιγιάζ προφανώς έπαιξε ρόλο, δοκιμάσαμε επίσης χιλιάδες κοστούμια, κάναμε πολλά τεστ και όταν τελικά εμφανίστηκα ως Ζακ Ιβ Κουστό την πρώτη μέρα των γυρισμάτων, μπορούσες αμέσως να αντιληφθείς πως όλοι είχαν σοκαριστεί με την ομοιότητα. Η τελευταία πινελιά ήταν τα γυαλιά που φορούσα –φυσικά και ο κόκκινος σκούφος. Και αυτό βέβαια αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της ιδιοφυΐας του Κουστό: ήξερε πώς να πλάσει την περσόνα του, είχε ένα μοναδικό επικοινωνιακό χάρισμα».

INFO:

Η ταινία «Οδύσσεια» με τους Λαμπέρ Ουιλσόν, Οντρέ Τοτού, Πιερ Νινέ προβάλλεται στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Νιρβάνα, Διάνα, Κηφισιά, Village The Mall – Ρέντης, Αελλώ, Οσκαρ, Νανά, Σινέ Αλεξάνδρα, Ατταλος, Ανοιξη, Cinepolis, Βάρκιζα, Σινεάκ