Τα ευχάριστα νέα για τη ΝΔ είναι ότι κοιμάται και η τύχη της δουλεύει. Κάθε μέρα που περνάει και σχεδόν κάθε μεμονωμένο γεγονός εμπεδώνουν ή ενισχύουν την εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης.

Και στην εποχή μας, η εικόνα λειτουργεί συνήθως ως μήτρα της πραγματικότητας.

Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι η τύχη της ΝΔ δουλεύει, ενώ η ίδια κοιμάται ή έστω κινείται σε αργόσυρτους ρυθμούς.

Λες και όλοι έχουν βαλθεί να στέλνουν ψηφοφόρους στον Μητσοτάκη, ο οποίος δημοσκοπικά εμφανίζεται να προσωποποιεί τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πολιτική ανατροπή των τελευταίων δεκαετιών.

Γιατί αυτό είναι δυσάρεστο; Επειδή η ΝΔ δεν αρκεί να κερδίσει τις εκλογές, δεν αρκεί να τις κερδίσει με την ευρεία διαφορά που προαναγγέλλουν οι δημοσκοπήσεις, δεν αρκεί να πάρει μια ισχυρή αυτοδυναμία.

Θα πρέπει και να κυβερνήσει –εδώ σε θέλω κάβουρα.

Και σε αυτό ο καλύτερος σύμμαχος του Μητσοτάκη είναι ο χειρότερος εχθρός του.

Διότι τι λέει ο κόσμος; «Μωρέ ας βγει ο Κυριάκος, να φύγουν αυτοί και μετά βλέπουμε». Μια απλή και εύλογη προτεραιότητα που όμως έχει ημερομηνία λήξης: το βράδυ των εκλογών.

Και επειδή με τα σημερινά δεδομένα οι εκλογές δεν τοποθετούνται στο απώτερο μέλλον, μαζί τους θα εξαντληθεί και το βασικό επιχείρημα της ΝΔ. Καλώς τα παιδιά!

Αλλά για τη Δευτέρα μετά τις εκλογές δεν βλέπω πολλές προετοιμασίες.

Κατ’ αρχάς η ΝΔ εξακολουθεί να έχει πρόβλημα πολιτικού προσωπικού.

Κακά τα ψέματα, το σημερινό δυναμικό της δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου, αστικού, δημοκρατικού ευρωπαϊκού κόμματος σε μια κρίσιμη εθνική και ευρωπαϊκή συγκυρία.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι γενικότερο και αφορά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Κυρίως όμως αφορά όποιους καλούνται να κυβερνήσουν. Το απέδειξαν (στις πλάτες μας, δυστυχώς) οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Και έως τις εκλογές δεν βρίσκω πιθανό να σπέρνει ο Κυριάκος δόντια δράκου και να φυτρώνουν πολεμιστές.

Η ΝΔ επίσης θα έχει ζήτημα στόχευσης αφού η βασική της επαγγελία (η μείωση των φόρων) προσκρούει στη βασική επιλογή των δανειστών, που είναι τα υψηλά πλεονάσματα. Συνεπώς χρειάζεται προεργασία στη διαπραγμάτευση.

Η ΝΔ, τέλος, θα έχει σίγουρα πρόβλημα με την «παράγκα» και με τον «υπόκοσμο». Δύο αναπόσπαστα εξαρτήματα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τα οποία δεν θα εκλείψουν με την κυβέρνηση που στηρίζουν. Θα το παλέψουν.

Προφανώς όλα αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται. Δεν είναι ανυπέρβλητα. Αλλά επειδή τα πράγματα έχουν αρχίσει να τρέχουν, θα ήταν χρήσιμο να αρχίσουν να τρέχουν και όσοι θέλουν να τα αντιμετωπίσουν.

Εκτός κι αν πιστεύουν πως αρκεί να δουλεύει η τύχη τους.