Αυτοί παιδί μου δεν βάζουν μυαλό. Αμετανόητοι. Επίμονοι. Ρέπουν (τι ωραίο ρήμα…) συνεχώς στο λάθος. Ούτε τα παθήματα τους γίνονται μαθήματα ούτε οι καρπαζιές της ζωής τούς κάνουν σοφότερους! Νέο παράδειγμα, διότι εδώ μιλάμε με παραδείγματα, δεν λέμε λόγια του αέρα, το ακόλουθο: τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη νέα κυβερνητική προσπάθεια να αφαιρέσει από τις Ανεξάρτητες Αρχές, αρμοδιότητες.

Γιατί το κάνει, δεν είναι ακόμη σαφές. Η ουσία είναι ότι το κάνει. Ωσάν να μην έφτανε λοιπόν το ηχηρό ράπισμα που εισέπραξε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόπειρα να υφαρπάξει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, επιχειρείται τώρα να θεσπιστεί η δικαστική εκπροσώπηση των Ανεξαρτήτων Αρχών μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους!

Τι σημαίνει αυτό; Οτι επιχειρείται να αφαιρεθεί από τις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως ας πούμε η ΑΔΑΕ, το δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις ακόμη και στο Δημόσιο! Η κουτοπόνηρη πρόθεση της κυβέρνησης είναι να περιορίσει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα, διότι πολύ απλά πώς θα επιβάλει κυρώσεις στο Δημόσιο μια Ανεξάρτητη Αρχή όταν εκπροσωπείται από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο με τη σειρά του υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή στο… Δημόσιο;

Πολύ απλά, δεν θα επιβάλλει.

Δεν ξέρω αν αυτή η ιστορία, που περιήλθε σε γνώση μου χθες, έρχεται στην επιφάνεια τώρα, με αφορμή την έρευνα της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του ΚΚΕ. Γνωρίζω όμως ότι το μεγαλοφυές κυβερνητικό σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε γύρευε σε τι υπόγεια, και από ποιους, πρόκειται να συζητηθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κύριο Μενουδάκο, στο πλαίσιο της συζήτησης για την επέκταση του νομοθετικού πλαισίου των συνταγματικώς κατοχυρωμένων Ανεξαρτήτων Αρχών και στις λοιπές Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στον κύριο Μενουδάκο, άριστο δικαστή, ότι αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης δεν θα περάσει. Αλλά θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πουν και οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών που μετέχουν στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Σε ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι θα το παρακολουθώ από κοντά το πράγμα…

Στοίχειωμα

Το παρελθόν φυγείν αδύνατον. Ο,τι έχεις κάνει, θα το βρεις μπροστά σου. Αν όχι τώρα, κάποια στιγμή θα ξεμυτίσει για να σου υπενθυμίσει ότι έχεις λογαριασμούς ανοιχτούς. Με το τι έκανες ή έλεγες τότε. Δεν έχει σημασία πότε, κάποτε. Ειδικά άμα είσαι και πολιτικός, δεν σβήνουν αυτά μακάρι να ‘χεις τον Θεό μπάρμπα.

Αυτή είναι μια βασική αρχή την οποία δείχνει να αγνοεί ο πρόεδρος Πάνος. Πρώτον, πιστεύει ο ματαιόδοξος ότι θα είναι εσαεί υπουργός και θα έχει εξουσία και ορντινάντσες να τον προστατεύουν, ενώ κάποια στιγμή, σύντομα από ό,τι φαίνεται, θα τελειώσει όλο αυτό και απογυμνωμένος όπως θα είναι από κάθε εξουσία, θα κληθεί να αναμετρηθεί με τη ζοφερή πραγματικότητα…

Και δεύτερον, νομίζει ότι έχουν όλοι οι άλλοι παρελθόν αλλά όχι ο ίδιος. Οτι αυτός προέρχεται από παρθενογένεση στην πολιτική –«έτσι ξαφνικά» εμφανίστηκε στη ζωή του προέδρου Αλέξη και είπαν να «τακιμιάσουν» ως αγνές παρθένες για να διοικήσουν τη χώρα, με τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία και βαριέμαι να απαριθμήσω.

Ο πρόεδρος Πάνος λοιπόν που του έπεσε βαρύ, ως φαίνεται, το κράξιμο που έφαγε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αλλά και από μέρος του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσφατο σόου στο Καστελλόριζο, ανταπάντησε με φωτογραφίες του Σταύρου Θεοδωράκη και της Ντόρας (τι έφταιγε η Ντόρα, δεν κατάλαβα…) με τον Μιχαλολιάκο. Ο πρώτος τού έκανε συνεντεύξεις, η δεύτερη κάπου τον χαιρέτησε –αυτά, κατά τον εντελώς Καμμένο υπουργό, είναι ικανά να αντισταθμίσουν την κοινή παρουσία στο Καστελλόριζο με τα δύο «μάτσο» παλικάρια της Χρυσής Αυγής, τον Χρήστο Παππά και τον Ηλία Κασιδιάρη. Η Ντόρα, κυρία, δεν απάντησε στον Καμμένο πρόεδρο. Ο επικεφαλής ηγέτης Σταύρος, όμως, δεν άφησε τίποτε να πέσει κάτω. Και του θύμισε του προέδρου Πάνου κάτι ιστορίες με τον θεωρητικό της χούντας Γεωργαλά και μια πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο Μιχαλολιάκος του προέδρου Πάνου στο εντελώς φιλικό, και άλλα πολλά και διάφορα. Το παρελθόν φυγείν αδύνατον, που λέγαμε…

Ντροπή

Μέχρι και ο Θανάσης Καρτερός «τα πήρε» με το event Καμμένου στο Καστελλόριζο. Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, βέβαια, και αφού έγραψα εγώ για την υπέροχη συνύπαρξη των χρυσαυγιτών με πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για το πόσο ευοίωνη για το μέλλον είναι αυτή ώστε να κρατηθεί στην εξουσία το παράταιρο κατασκεύασμα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Θυμωμένος ο φίλος μου ο Καρτερός άφησε την οργή του να ξεσπάσει στο προχθεσινό ΦΕΚ «Αυγή» κατά των συριζαίων βουλευτών που συγχρωτίστηκαν με τον Κασιδιάρη και τον Παππά. Εγραψε συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

«Από τους 55 της Επιτροπής που κλήθηκαν, ανταποκρίθηκαν μόνο 9. Αρα, η εθνική ενότητα μάλλον έμεινε Αθήνα. Και διότι, επίσης, αν δόθηκε μια εικόνα ενότητας και συναγελασμού θα λέγαμε, αυτή είναι: Αριστεροί με εγκληματίες, βουλευτές μας με νεοναζί. Που πάει να πει ότι αυτό που εισπράξαμε, και δεν μας αρέσει καθόλου, είναι σαφές: Η Αυλωνίτου μαζί με τους φασίστες, η Κασιμάτη μαζί με τους ναζί. Αναρωτιέμαι πώς το αποφάσισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για το έθνος; Για τον σταυρό –της κάλπης; Επίτηδες, λέτε, αγνόησαν τις επιπτώσεις; Ή είναι τόσο ντιπ ώστε να μην καταλάβουν το αυτονόητο, για να μην πω ανήθικο; Μπρος στα κάλλη της προβολής ΜΟΥ, τύφλα να ‘χει ο Κασιδιάρης; Τελικώς: Εντάξει το χωνέψαμε ότι δεν μας κάνουν και περήφανους ορισμένοι εκπρόσωποί μας. Αλλά αν είναι να μας κάνετε να ντρεπόμαστε, να το ξέρουμε βρε παιδιά. Να τα χωρίσουμε τα τσανάκια μας…».

Αυτό το τελευταίο, βαρύ μου ακούστηκε. Να χωρίσουν τα τσανάκια τους; Δηλαδή; Φεύγει Καρτερός από τον ΣΥΡΙΖΑ ή να φύγουν η Αυλωνίτου με τη Νίνα; Για τα μάτια του Καμμένου; Ρε παιδιά, ψυχραιμία…

Αφιέρωση

Στο μεταξύ, όπως δείχνουν τα πράγματα, το σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπαιδευτεί στο παραμύθι. Πώς το πλασάρεις, πώς το πουλάς και πώς το κάνεις εύπεπτο για να το μασήσουν οι άλλοι. Αλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω, αναφορικά με το νέο κρούσμα –αυτό της ανακοίνωσης του τομέα Εργατικής Πολιτικής της Κουμουνδούρου που κάλεσε με ανακοίνωσή του τους εργαζομένους να πάρουν μαζικά μέρος στη χθεσινή πανελλαδική απεργία ενάντια στις… νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης! Αντιγράφω σχετικά από την ανακοίνωση:

«Η συμμετοχή όλων μας στην απεργία και τις κινητοποιήσεις απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι η απάντηση του κόσμου της εργασίας και ολόκληρης της κοινωνίας στην προσπάθεια των δανειστών –και ιδιαίτερα του ΔΝΤ –να επιβάλουν τη συνέχιση των πολιτικών πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Συγχρόνως θα είναι η απάντηση και στην “τρόικα εσωτερικού”, τα εγχώρια συμφέροντα και τους πολιτικούς υποστηρικτές τους, σε όλους αυτούς που φανερά ή κρυφά στηρίζουν τις καταστροφικές για την εργασία και την κοινωνία ακραία νεοφιλελεύθερες συνταγές προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Αναζήτησα στο Διαδίκτυο κάποιο τραγούδι που να ταιριάζει με την περίσταση, να το αφιερώσω στα παλικάρια. Το μόνο που βρήκα είναι ενός κυρίου Χάρη Κωστόπουλου, hard περίπτωση εκ Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Πουλάω τρέλα», το ρεφρέν του οποίου είναι το ακόλουθο: «Πουλάω τρέλα και όποιος θέλει αγοράζει, μόνο για πάρτη μου από εδώ και μπρος με νοιάζει»!

Αφιερωμένο, εξαιρετικά…