Η αποδόμηση της κυβερνητικής παροχολογίας είχε γένος θηλυκό χθες στη Βουλή κατά την τέταρτη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα καυτηρίασαν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το βάρος του Προσφυγικού. Η καθεμία, βεβαίως, από τη δική της ιδεολογική σκοπιά.

Συγκεκριμένα η Ντόρα χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «σύγχρονο πατερούλη». «Παίζετε επικοινωνιακά τρικ στην πλάτη των Ελλήνων. Δίνετε παροχές, αφού πρώτα έχετε συμφωνήσει μέτρα 9 δισ. έως το 2018. Δηλαδή τα δίνετε στον κόσμο για να τα ξαναπάρετε από την πίσω πόρτα» είπε η πρώην υπουργός για να συμπληρώσει:

«Ο πανικόβλητος Πρωθυπουργός υποσχέθηκε εφάπαξ βοήθημα. Ποιος; Αυτός που έκοψε το ΕΚΑΣ και πετσόκοψε μισθούς και συντάξεις. Που στον προϋπολογισμό φέρνει νέους φόρους 2,5 δισ. Που αύξησε ΦΠΑ, άμεσους και έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Που φόρτωσε 86 δισ. χρέος με το αχρείαστο Μνημόνιο. Που γύρισε την οικονομία σε ύφεση 0,3%. Αντί να κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους, να κάνετε κάτι πιο εποικοδομητικό. Επιστρέψτε έστω και λίγα από τα 8 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου».

Σοκαρισμένη

Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η τοποθέτηση της Παπαρήγα. Με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο αρχικά σχολίασε πως «λόγω ηλικίας είμαι ψημένη, ξεροψημένη θα έλεγα», για να συμπληρώσει πως αισθάνθηκε σοκ ακούγοντας τον Πρωθυπουργό για το πλεόνασμα και τη διανομή.

«Και μόνο που υπάρχει πλεόνασμα επιβεβαιώνει λιτότητα» τόνισε η Αλέκα, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αφαίρεσε 8,5 δισ. και επέστρεψε 650 εκατ. ευρώ στην ακραία φτώχεια. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαγοράσει συνειδήσεις και να καλλιεργήσει μόνιμα μειωμένες απαιτήσεις και κριτήρια για δικαιώματα» είπε.

Απασφάλισε ο Φίλης

Αίσθηση προκάλεσε χθες στη Βουλή και η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη. Ο τέως υπουργός Παιδείας φαίνεται πως έχει διαφορετικές απόψεις από αυτές της κυβέρνησης, όχι μόνο για τις σχέσεις με την Εκκλησία αλλά και σε ό,τι αφορά το πρόσφατο ταξίδι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελλόριζο καθώς και για ενδεχόμενη συνεργασία με την αντιπολίτευση. «Κυπριακό και Καστελλόριζο δεν πάνε μαζί. Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίσει το πλαίσιο με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς βιασύνη και παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα» τόνισε αρχικά ο Φίλης και λίγο αργότερα έφερε το παράδειγμα της Κύπρου για θέματα συνεργασιών. «Τα κόμματα εκεί, το δεξιό και αριστερό συνεργάζονται, στην Ελλάδα καμιά συνεννόηση; (…) Καμιά ενημέρωση για να σταθούμε στο πλευρό της Κύπρου; Ούτε εκεί συνεννόηση;» διερωτήθηκε με νόημα.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η φράση του (παλιού φίλου της στήλης) για τις σχέσεις κυβέρνησης – Εκκλησίας –το θέμα, ως γνωστόν, που τον έκαψε και τον καίει ακόμα: «Αν είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο εξουσίες όπως η εκκλησιαστική εξουσία και να υποκλινόμαστε, να αφήνουμε τη δυνατότητα σε εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες της συγκρότησης κυβερνήσεων».