Μύλος χωρίς τέλος στα εξωτερικά. Ευτυχώς ξέρουν τι θέλουν οι Κύπριοι. Διαφορετικά τα προβλήματα θα ήταν μεγάλα καθόσον δεν ξέρουν τι θέλουν καθόλου οι δικοί μας. Με αποτέλεσμα να χορεύει τσάμικο το τρίγωνο Μαξίμου, Εξωτερικών και Αμυνας. Και να υποχρεώνεται ο Πρωθυπουργός να τα ακούει –ενίοτε δε και να τα μαζεύει. Θα μιλήσω με γρίφους.

Υψηλός ξένος επισκέπτης εκφράστηκε πολύ αρνητικά για τον ρόλο συγκεκριμένου μεγαλοϋπουργού στο Κυπριακό. Και μάλιστα επισήμανε τον διαφορετικό –αρνητικό –τρόπο με τον οποίο βλέπει το θέμα σε σχέση με το πώς το βλέπει ο Πρωθυπουργός. Εν πολλοίς δεν τον αντιλαμβάνεται καθόλου ως εγγύηση λύσης.

Ο εν λόγω έχει ανοιχτό μέτωπο –όπως είχε πάντα ανεξαρτήτως κόμματος ή κυβερνήσεως –με το προσωπικό του Μαξίμου με αποτέλεσμα να χρεώνεται διαρροές επί προσωπικού στα ελληνοτουρκικά, που αναγκάζεται μετά να τις μαζεύει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Να δω τι θα κάνουν αν βρεθούν σε καμιά τετραμερή.

Ολα αυτά ενώ έτερος υπουργός οργώνει το Αιγαίο και τα νησιά κι έχει κάνει άνω-κάτω τις σχέσεις μας με όλους τους γείτονές μας –μικρούς και μεγάλους. Ανησυχίες προκαλεί και αυτός στον επισκέπτη. Ιδίως λόγω του Προσφυγικού.

Οι πρόσφυγες

Το ντιλ της Ευρώπης με την Αγκυρα κρατάει –ή μάλλον το κρατάνε με διάφορους τρόπους οι Γερμανοί –αλλά οι Τούρκοι ανοίγουν κατά καιρούς τη στρόφιγγα και ξαφνικά περνούν μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι ένας τρόπος να δείξουν ότι ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση. Και ότι αν θέλουν, μπορεί να ξαναγυρίσουμε στην ανθρώπινη πλημμυρίδα του καλοκαιριού του 2015.