Την Τετάρτη ο Τζιάνι Πιτέλα επανεξελέγη πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Πληροφοριοδότης μου στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας μου μετέφερε ένα απόσπασμα από την ευχαριστήρια ομιλία του. «Δεν είμαι αυτός που θα κρατά μόνο το πηδάλιο» τους είπε, «ο κόσμος άλλαξε το τελευταίο διάστημα. Μαζί ενωμένοι πρέπει να απαντήσουμε στους φόβους των ευρωπαίων πολιτών και να τους καθησυχάσουμε. Θα πρέπει να αντιληφθούμε το μήνυμα της αλλαγής που μας στέλνουν οι πολίτες και να βρούμε εμείς τον τρόπο που θα αλλάξουμε την Ευρώπη».
Οι ποταμικοί που τον άκουσαν, έμαθα, σχολίασαν ότι μάλλον πρέπει να επηρεάστηκε από το σύνθημα του κόμματός τους «θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να καταστρέψουμε τη χώρα». Τώρα βέβαια και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να πουν ότι η αλλαγή είναι το κατ’ εξοχήν πράσινο σύνθημα.
Εκλογή διά βοής
Τέλος πάντων, εγώ τα αφήνω στην άκρη αυτά για να σας ενημερώσω ότι αυτή ήταν η τελευταία εκλογή πρόεδρου της ευρωομάδας στην οποία συμμετείχε ο Μάρτιν Σουλτς, αφού στο τέλος του χρόνου αφήνει την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου για να επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή. Εξού και έκανε μια τοποθέτηση στην αρχή.
Ο επικεφαλής των γερμανών ευρωβουλευτών Οτο Μπούλμαν, λοιπόν, πρότεινε η εκλογή του προέδρου να γίνει διά βοής και όχι με κάλπη. Το επιχείρημά του ήταν ότι εφόσον δεν υπήρχε δεύτερος υποψήφιος, δεν υπήρχε και λόγος να στήσουν κάλπη. Η πλειοψηφία έκανε δεκτή την πρόταση του, όμως ο ποταμικός ευρωβουλευτής Γιώργης Γραμματικάκης διαφώνησε.
Σας προλαβαίνω, με τη διαδικασία, όχι με τον Πιτέλα, τον οποίο θεωρεί επιτυχημένο πρόεδρο. Το επιχείρημα Γραμματικάκη ήταν ότι «η εκλογή διά βοής δεν αρμόζει σε ένα δημοκρατικό ήθος». Εγώ πάντως να επισημάνω πως οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι υπήρχε φόβος να βρεθούν πολλά λευκά ψηφοδέλτια στην κάλπη και γι’ αυτό οι Γερμανοί πρότειναν εκλογή διά βοής. Τι να πω; Ως γνωστόν οι Σοσιαλιστές γενικώς στην Ευρώπη πάνε από το κακό στο χειρότερο.
«Είμαστε δικαστές, όχι διπλωμάτες» –και άλλο «όχι» στην έκδοση των Τούρκων
«Είστε δικαστές, όχι διπλωμάτες. Μείνετε στην Ιστορία με την απόφασή σας. Σας καλώ και σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα των τουρκικών Αρχών». Με τον τρόπο αυτό έκλεισε την αγόρευσή του ο εισαγγελέας Γιώργος Βούλγαρης, με συγκεκριμένες αναφορές σε ιστορικές δίκες στις οποίες οι δικαστές πήγαν κόντρα στο ρεύμα.
Λίγη ώρα αργότερα οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών ακολούθησαν τα ίχνη της εισαγγελικής αγόρευσης και ομόφωνα είπαν «όχι» στην έκδοση των δύο τελευταίων τούρκων αξιωματικών, από τους συνολικά οκτώ που έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι και διέταξαν την άρση της κράτησής τους.
«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με την απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα (σ.σ.: χθες). Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειές μας ευχαριστούμε όλους τους έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή τους» ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους οι τούρκοι αξιωματικοί.
Βέβαια, γνωρίζουν πολύ καλά πως για το σύνολο των υποθέσεων που αφορούν στο κρίσιμο ζήτημα της έκδοσής τους στην Τουρκία τον τελευταίο λόγο θα έχει ο Αρειος Πάγος.