Το προεκλογικό άρωμα που αναδίδεται από το «κοινωνικό μέρισμα», το οποίο μοίρασε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, ενεργοποίησε τα εκλογικά ανακλαστικά της ΝΔ, αλλά στην Πειραιώς είχαν σε κάθε περίπτωση βάλει σε εφαρμογή έναν αντιπολιτευτικό σχεδιασμό που προβλέπει και μια «ηρωική έξοδο» από την πλευρά του Πρωθυπουργού.

Μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, όπως σχολιάζουν επιτελικά γαλάζια στελέχη, η επόμενη ημέρα για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εξακολουθεί να συνοψίζεται στο δίλημμα «Νέα μέτρα ή κάλπες;». Ενδιάμεσος δρόμος, τονίζουν με έμφαση, δεν υπάρχει –συνεπώς το Μαξίμου παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα πολιτικό αδιέξοδο που έχει ήδη καταγραφεί από τις αρχές του φθινοπώρου.

Το αδιέξοδο αυτό θα περιγράψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αυριανή συζήτηση στη Βουλή για τον νέο προϋπολογισμό, αποδομώντας παράλληλα τη συμφωνία στο Eurogroup και υποδεικνύοντας τον δρόμο της κάλπης, με βασικό επιχείρημα ότι μόνο μέσα από μια «πολιτική αλλαγή» μπορεί να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο της χώρας.

ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ. Ο πρόεδρος της ΝΔ όπως και το κομματικό επιτελείο στην Πειραιώς εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός ακολουθεί την τελευταία περίοδο μια αντιφατική πορεία, επειδή στην πραγματικότητα δεν έχει καταλήξει ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσει. «Τη μια στιγμή επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό αισιοδοξίας, διαβεβαιώνοντας για τη θετική κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης, και την άλλη καλλιεργεί ένα προεκλογικό κλίμα. Με τους εταίρους το κόλπο των προειδοποιήσεων δεν έπιασε και πλέον έχει λιγότερους θεατές» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας κινείται χωρίς πυξίδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους τόνους, προειδοποιώντας τον Πρωθυπουργό ότι η παράταση της εκκρεμότητας με τη δεύτερη αξιολόγηση και μια επιστροφή στο κλίμα που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2015 μπορεί να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για την ελληνική οικονομία και γενικότερα για τα εθνικά συμφέροντα. «Το πολιτικό αδιέξοδο Τσίπρα δεν μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και τη χώρα» είναι το μήνυμα που εκπορεύεται από το γαλάζιο επιτελείο.

Οι ίδιες πηγές, προαναγγέλλοντας το πλάνο της ομιλίας Μητσοτάκη στη Βουλή, κατηγορούν τον Πρωθυπουργό για νέα «εξαπάτηση» της ελληνικής κοινωνίας, υπενθυμίζοντας τις προσωπικές διαβεβαιώσεις του ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς καθυστέρηση, μέσα στον Νοέμβριο και οπωσδήποτε έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Οι εξελίξεις –προσθέτουν –διέψευσαν αυτή την εικόνα, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό χρονικό ορόσημο να χαθεί, η αβεβαιότητα να παραμένει, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης να καθυστερεί και η ανάκαμψη της οικονομίας να παίρνει νέα αναβολή. «Η εμπειρία των συνεχών καθυστερήσεων της κυβέρνησης δείχνει ότι κάθε αναβολή ανεβάζει τον λογαριασμό και οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα που επιβαρύνουν όλους τους Ελληνες», είναι ένα μήνυμα που αναμένεται να μεταφέρει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Σφοδρότερη επίθεση προαναγγέλλουν οι ίδιες πηγές για το ζήτημα του χρέους, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% πέραν του 2018. Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για «κυβερνητικό Βατερλώ», καθώς η κυβέρνηση πήρε το «αυτονόητο», με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για να δεχθεί το «αδιανόητο», με τη διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να παραπέμψει σε πρόσφατες δηλώσεις προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης αυτής, αμετάβλητο σε μεγάλο βάθος χρόνου, είναι «στόχος ανέφικτος».

Στη βάση αυτή, και με εξαντλημένο το κυβερνητικό οπλοστάσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η λήψη νέων επώδυνων μέτρων είναι το μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής. Η ενεργοποίηση του λεγόμενου δημοσιονομικού κόφτη, που οδηγεί σε περικοπή συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου, είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας, το οποίο η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να αποκρύψει, τονίζουν από το γαλάζιο επιτελείο.

Ακόμη και για τις αποφάσεις για το χρέος, τις οποίες ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτηρίζει καλοδεχούμενες, από την Πειραιώς επισημαίνουν ότι δεν αρκούν για να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία. «Είναι το μόνο σημείο της συμφωνίας χωρίς αρνητικό πρόσημο, αλλά δεν πρόκειται για απομείωση του χρέους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Ούτε ένα ευρώ δεν κόβεται, πόσω μάλλον 45 δισ. ευρώ που διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Αντίθετα, βραχυπρόθεσμα θα καταβάλλουμε περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση των τόκων. Πρόκειται λοιπόν για μια λογιστική βελτίωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ, η οποία μάλιστα επέρχεται μακροπρόθεσμα μετά το 2030, και κυρίως μετά το 2040».

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος να πετάξει εκ νέου το γάντι των εκλογών, διαμηνύοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι «μόνο μια υπηρεσία έχει να προσφέρει στον ελληνικό λαό: να παραιτηθεί για να υπάρξει πολιτική αλλαγή».