Η φαντασία στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου. Οχι μόνο μέσα στις τέσσερις γραμμές του αγωνιστικού χώρου αλλά και έξω απ’ αυτές.
Τα Football Leaks δεν αποκάλυψαν μόνο τους οδικούς χάρτες των χρημάτων των άσων σε φορολογικούς παραδείσους αλλά και πολλά μυστικά των συμβολαίων.
Τα άκρως τρελά και απόρρητα των συμφωνιών προκαλούν τον κοινό νου και αποκαλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου.
ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ… Πώς θα σας φαινόταν να εισπράττατε περίπου 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως μόνο και μόνο για να είστε φρόνιμα παιδιά;
Την απίστευτη αυτή ρήτρα έβαλε η Λίβερπουλ στο συμβόλαιο του Μάριο Μπαλοτέλι, γνωστού για τον ατίθασο και προβληματικό χαρακτήρα του.
Μεταξύ άλλων η ρήτρα της καλής συμπεριφοράς προέβλεπε πως ο Σούπερ Μάριο θα εισέπραττε το τεράστιο ποσό κάθε τέλος της σεζόν αν δεν δεχόταν περισσότερες από δύο φορές κόκκινη κάρτα για βίαιη συμπεριφορά, αν δεν έφτυνε αντίπαλο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, αν δεν χρησιμοποιούσε επιθετική γλώσσα.
Ο ατίθασος Ιταλός δεν είναι φυσικά ο μόνος που κερδίζει εύκολα χρήματα.
Η περίπτωση του τερματοφύλακα της Τότεναμ Ούγκο Γιορίς είναι επίσης χαρακτηριστική.
Το συμβόλαιο του γάλλου πορτιέρο προβλέπει μπόνους 8.000 ευρώ στην περίπτωση νίκης. Ακόμα όμως κι αν χάνει η Τότεναμ σε οποιαδήποτε διοργάνωση, ο Γιορίς εισπράττει 4.150 ευρώ.
Τα πιο εύκολα χρήματα τα έβγαλαν ωστόσο ο Ρονάλντο και ο Νεϊμάρ. Για κάθε υπογραφή τους που μπήκε σε 600 χαρτάκια της Panini America πήραν από 77 ευρώ.
«ΘΑ ΣΕΒΕΣΑΙ». Για τον Τόμας Βερμάλεν, η μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα το 2014 έμοιαζε περισσότερο με μία βουτιά στη γνώση. Το συμβόλαιο του βέλγου αμυντικού υποχρέωνε τον ποδοσφαιριστή να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προσαρμοστεί στην κοινωνία της Καταλωνίας, να σέβεται τις αξίες και τις συνήθειες της περιοχής και να διδαχθεί την καταλανική γλώσσα που θεωρείται ουσιώδη για την ένταξή του.
Ενας μέτριος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Λούκας Σίλβα, δόθηκε δανεικός στη Μαρσέιγ τον Αύγουστο του 2015. Ο γαλλικός σύλλογος συμφώνησε να συμμετέχει στη μισθοδοσία ύψους 15.000 ευρώ του προσωπικού γυμναστή του Βραζιλιάνου, να του παραχωρήσει ένα Audi Q7, όμοιο με αυτό που είχε στη Ρεάλ και να του χρηματοδοτήσει με 7.000 ευρώ μηνιαίως το ενοίκιο του σπιτιού του και τα μαθήματα γαλλικών της οικογένειάς του. Καθόλου άσχημα για έναν παίκτη που πέρασε απαρατήρητος από τη Μασσαλία.
Στην περίπτωση του Σέρχιο Αγουέρο, η προηγούμενη ομάδα του, Ατλέτικο Μαδρίτης, πανηγυρίζει περισσότερο για κάθε του γκολ παρά η Μάντσεστερ Σίτι. Αιτία, η συμφωνία μεταξύ των δύο συλλόγων που προβλέπει πως αν ο Αγουέρο ξεπερνά τη σεζόν τα 15 γκολ οι Κολτσονέρος θα εισπράττουν επιπλέον 250.000 ευρώ.
Για τον αμυντικό Ματία Νάστασιτς το πρόβλημα ήταν ο χορηγός των παπουτσιών. Στο συμβόλαιό του με τη Σάλκε αναφέρεται πως ο σέρβος ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να φορέσει άλλα παπούτσια εκτός από αυτά της Adidas. «Αν ο παίκτης αποδείξει στη Σάλκε πως δεν μπορεί να φορέσει Adidas για ιατρικούς λόγους, τότε μόνο θα του επιτραπεί να φορέσει παπούτσια άλλης φίρμας».
Θέμα με τα παπούτσια είχε και ο Ολλανδός της Μπέτις, Ραφαέλ φαν ντερ Φάαρτ. Η ομάδα του είχε βάλει όρο στο συμβόλαιό του να φορά παπούτσια οποιουδήποτε χρώματος πλην του κόκκινου της μισητής Σεβίλλης.
Ο ΑΤΖΕΝΤΗΣ. Από τους πιο περίεργους όρους στα συμβόλαια είναι αυτός του ποδοσφαιριστή Αλι Αντνάν Καντίμ αλ Ταμεμί. Η ομάδα του Ρόζεσπορ φρόντισε να γραφτεί στη συμφωνία πως ο ιρακινός αμυντικός δεν πρόκειται να προσπαθήσει να επηρεάσει τους νέους συμπαίκτες του. Η σύμβασή του ορίζει πως «ο παίκτης δεν θα προσπαθήσει να πείσει τους συμπαίκτες του να αφήσουν τη δουλειά τους ή να τους πείσει να αλλάξουν δουλειά λειτουργώντας ως ατζέντης τους». Πιθανόν κάτι θα ήξεραν οι Τούρκοι που δεν το γνωρίζουμε εμείς. Το 2012 η Παρί Σεν Ζερμέν ήθελε απεγνωσμένα τον αμυντικό της Μίλαν Τιάγκο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος δεν είχε καμία αντίρρηση για τη μετακίνηση, αρκεί ο γαλλικός σύλλογος να πλήρωνε το χρέος του προς την ιταλική Εφορία ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Η Παρί φυσικά συμφώνησε, όπως επίσης να καλύψει τη διαφορά των περίπου 100.000 ευρώ από τη μείωση που θα έκανε η Nike στον Βραζιλιάνο, γιατί η Παρί Σεν Ζερμέν δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο χορηγιών με τη Μίλαν.
Αν προστεθούν τα ετήσια έσοδα του παίκτη και η Εφορία που την πληρώνει ο σύλλογος, το συνολικό κόστος ετησίως φτάνει για τους Γάλλους τα 14 εκατ. ευρώ.
ΚΡΟΙΣΟΣ ΛΑΒΕΤΣΙ. Τα Football Leaks αποκαλύπτουν επίσης ότι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του κόσμου δεν είναι ούτε ο Ρονάλντο ούτε ο Μέσι, αλλά ο Λαβέτσι. Ο El Pocho, για να πεισθεί να εγκαταλείψει τα σαλόνια της Παρί Σεν Ζερμέν για χατίρι της άσημης κινεζικής Χεμπέι Τσάινα Φόρτσουν, υπέγραψε συμβόλαιο που θα του αποφέρει 52,7 εκατ. ευρώ για διάστημα 23 μηνών. Οπως υπολόγισε το ιταλικό περιοδικό «L’ Espresso» ο Αργεντινός εισπράττει 76.288 ευρώ την ημέρα ή 3.180 ευρώ την ώρα ή 53 λεπτά το λεπτό.