Αρκετή δουλειά περιμένει τους ποδοσφαιριστές των περισσότερων ομάδων την περίοδο της διακοπής του πρωταθλήματος. Τις ημέρες των εορτών οι παίκτες θα είναι φυσικά μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά περισσότερο χρόνο θα περάσουν στο γήπεδο, καθώς οι προπονητές κρίνουν πως οι ομάδες έχουν ανάγκη από αγωνιστική βελτίωση. Ας μην ξεχνάμε ότι την περίοδο αυτή περιμένει αρκετή δουλειά και τις διοικήσεις των ομάδων, καθώς ακολουθεί η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου.

Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού Μαρίνος Ουζουνίδης έκοψε ημέρες από την άδεια που είχε ανακοινώσει ο Αντρέα Στραματσόνι. Ο ιταλός τεχνικός είχε ενημερώσει τους παίκτες πως θα είχαν άδεια από την επομένη του αγώνα στη Λάρισα (18/12), αλλά ο Ουζουνίδης είχε αντίθετη γνώμη. Ετσι ζήτησε δουλειά την περίοδο της διακοπής και ξεκαθάρισε στους παίκτες πως θα είναι ελεύθεροι στο διάστημα 21-27/12. Οι Πράσινοι επιστρέφουν στην αγωνιστική δράση στις 5/1, καθώς αντιμετωπίζουν στα Περιβόλια τον Πλατανιά.

Ανάλογη ήταν και η σκέψη του προπονητή της ΑΕΚ Ζοζέ Μοράις. Η τελευταία αγωνιστική υποχρέωση είναι στις 19/12, κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στο ΟΑΚΑ, ενώ η επανέναρξη του πρωταθλήματος (με την 1η –εξ αναβολής –αγωνιστική) θα είναι πάλι εντός έδρας (στις 4/1 με τον Παναιτωλικό). Ο Μοράις έδωσε άδεια στους παίκτες μόνο για τέσσερις ημέρες. Θα προπονηθούν τελευταία φορά στις 22/12 το πρωί και θα επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις στα Σπάτα στις 27/12 το απόγευμα.

Παρόμοιες ανακοινώσεις αναμένονται στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ από τους Πάουλο Μπέντο και Βλάνταν Ιβιτς, αντίστοιχα. Η τελευταία αγωνιστική υποχρέωση του Ολυμπιακού είναι στο Γεώργιος Καραϊσκάκης με τον Παναιτωλικό (18/12) και στην επιστροφή αγωνίζεται επίσης εντός έδρας, με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο ΠΑΟΚ στη 15η αγωνιστική αγωνίζεται στην Κέρκυρα (17/12) και στην επανέναρξη του πρωταθλήματος θα αντιμετωπίσει επίσης εκτός έδρας τον Λεβαδειακό (3/1).

Γενικά οι ομάδες αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην προετοιμασία κατά τη διάρκεια της διακοπής του πρωταθλήματος, καθώς το πρόγραμμα με την επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις είναι δύσκολο, αφού στο διάστημα 3-5/1 θα διεξαχθούν τα ματς της πρώτης (εξ αναβολής) αγωνιστικής και στις 7-9/1 οι συναντήσεις της δεύτερης.

Την ίδια στιγμή, τα επιτελεία των ομάδων ετοιμάζονται για τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα σενάρια που αφορούν την απόκτηση παικτών. Σε αυτό το κομμάτι αναμένεται να κινηθούν ιδιαίτερα και οι τέσσερις μεγάλοι, σε συνδυασμό πάντα και με τις αποχωρήσεις. Μάλιστα, λέγεται πως οι ομάδες έχουν ήδη αποφασίσει για τους παίκτες που θα αποχωρήσουν και συζητούν με τους εκπροσώπους τους.