Με νέες βαριές κατηγορίες κατά των Ρώσων συνοδεύεται το δεύτερο μέρος της έκθεσης ΜακΛάρεν που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Μάλιστα, όπως αναφέρει, περισσότεροι από 1.000 Ρώσοι αθλητές που συμμετείχαν σε θερινούς, χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες ενεπλάκησαν ή ωφελήθηκαν από μια θεσμική συνωμοσία για να αποκρύψουν θετικό δείγμα ντόπινγκ, αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιοποίησε ο WADA.
Ο Καναδός δικηγόρος Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, ο οποίος συνέταξε την έκθεση, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο: «Είμαστε πλέον σε θέση να επιβεβαιώσουμε μια συγκάλυψη που χρονολογείται τουλάχιστον από το 2011 και συνεχίστηκε και μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενός θεσμοθετημένου ντόπινγκ μεταξύ 2011 και 2015 με την εμπλοκή άνω των 1000 Ρώσων αθλητών σε περισσότερα από 30 αθλήματα»,
Και πρόσθεσε ο Μακλάρεν: «Στη θεσμική συνωμοσία συμμετείχαν, το υπουργείο Αθλητισμού και πολλές υπηρεσίες, όπως ο οργανισμός αντιντόπινγκ της Ρωσίας (Rusada) το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας παράλληλα με την FSB (μυστικές υπηρεσίες της χώρας) για να χειραγωγήσουν τους ελέγχους ντόπινγκ».
Κα συνέχισε για το περιεχόμενο της έκθεσης: «Ήταν μια συγκάλυψη σε μια κλίμακα άνευ προηγουμένου και το δεύτερο μέρος της παρούσας έκθεσης παρουσιάζει τα στοιχεία που αυξάνουν τον αριθμό των αθλητών οι οποίοι συμμετέχουν, καθώς και το πεδίο εφαρμογής της συνωμοσίας και της συγκάλυψης. Έχουμε αποδείξεις που αποκαλύπτουν ότι πάνω από 500 θετικά δείγματα αναφέρθηκαν ως αρνητικά, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών και ελίτ επιπέδου αθλητών, των οποίων τα θετικά τεστ μετατρέπονταν αυτόματα σε αρνητικά».
Ο ΜακΛάρεν είπε επίσης ότι η Ρωσία κέρδισε 24 χρυσά, 26 ασημένια και 32 χάλκινα μετάλλια στο Λονδίνο το 2012 και κανένας Ρώσος αθλητής δεν βρέθηκε θετικός. «Η θέληση να κερδίσουν μετάλλια αντικατέστησε την συλλογική ηθική και τις Ολυμπιακές αξίες του ευ αγωνίζεσθαι. Για χρόνια οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις είχαν κυριαρχηθεί από τους Ρώσους. Οι προπονητές και οι αθλητές έπαιξαν σε ένα άνισο πεδίο. Οι φίλοι του αθλητισμού και οι θεατές εξαπατήθηκαν και είναι καιρός πλέον αυτό να σταματήσει».
Η έκθεση αναφέρει ακόμη, ότι μια εναλλακτική τεχνική εξέτασης δείγματος ούρων που χρησιμοποιήθηκε στο Σότσι έγινε τακτική άσκηση στο εργαστήριο της Μόσχας που ασχολήθηκε με τους ελίτ αθλητές. Πρόσθεσε ότι «τέσσερα δείγματα αθλητών με χρυσά μετάλλια στο Σότσι, είχαν αλλοιωθεί, ενώ άλλων 12 που είχαν επίσης κατακτήσει μετάλλια υπήρχαν ενδείξεις παραβίασης φιαλιδίων όπου φυλάσσονταν.
Συνήθως προσέθεταν στα δείγματα αλάτι αλλά και νεσκαφέ για να τα καταφέρουν. Αυτή η εξαπάτηση ήταν μέρος μιας κρατικής στρατηγικής, ιδιαίτερα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 και είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι η Ρωσία, ως διοργανώτρια χώρα, θα μπορούσε να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα μετάλλια».
Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου (IAAF), ανακοίνωσε ότι το 53% των αθλητών των οποίων τα στοιχεία εναντίον τους προέκυψαν από την ομάδα έρευνας του ΜακΛάρεν, έχουν υποστεί κυρώσεις ή τελούν υπό εξέταση. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι τα πλήρη πορίσματα της έκθεσης είναι άνευ προηγουμένου και εκπληκτικά.
Η Γελένα Ισινμπάγεβα, δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης του επί κοντώ, που πλέον έχει αναλάβει εποπτικό ρόλο στη λειτουργία του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ (RUSADA), τόνισε από την πλευρά της ότι είναι άδικο να δέχεται αυτή την κριτική η Ρωσία. «Αν θέλουμε έναν καθαρό αθλητισμό, ας ξεκινήσουμε», είπε. «Δεν χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε μία μόνο χώρα. Νομίζω ότι η τιμωρία των καθαρών Ρώσων αθλητών είναι ανέφικτη και άδικη».
Το πρώτο μέρος της έκθεσης του Ιουλίου ανέφερε οτι η Μόσχα απέκρυψε εκατοντάδες θετικά δείγματα αθλητών της σε πολλά αθλήματα, ειδικά πριν τους Χειμερινούς του Σότσι, κάτι που απέφερε τον μερικό αποκλεισμό αθλητών της χώρας από το Ρίο. Ο αποκλεισμός έπληξε κυρίως τους αθλητές του στίβου και της άρσης βαρών, αφού η ΔΟΕ απέρριψε την απαγόρευση συμμετοχής των Ρώσων σε όλα τα αθλήματα και άφησε τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να αποφασίσουν για τις συμμετοχές.
Το ρωσικό υπουργείο Αθλητισμού αρνήθηκε τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA), αλλά δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει προσεκτικά την έκθεση του WADA και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους οργανισμούς κατά του ντόπινγκ. «Το υπουργείο Αθλητισμού της Ρωσίας αρνείται κάθε πρόγραμμα στήριξης του ντόπινγκ από την κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το καταπολεμά εφαρμόζοντας την αρχή της μηδενικής ανοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Τέλος, ο νεοεκλεγείς σήμερα, πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Ντμίτρι Σλιάχτιν, δεν θέλησε να σχολιάσει την έκθεση ΜακΛάρεν, αφού όπως τόνισε δεν την έχει διαβάσει.