Κάποιοι τις ονομάζουν διορθωτικές κινήσεις. Κάποιοι άλλοι κινήσεις ενίσχυσης. Υπάρχουν και εκείνοι που τις χαρακτηρίζουν κινήσεις εντυπωσιασμού. Οπως και να έχει, κάθε Ιανουάριο και παλαιότερα κάθε Δεκέμβριο ανοίγει ένα μεταγραφικό παζάρι από το οποίο η ΑΕΚ δεν απουσιάζει.

Συμμετέχει (από το 1998 ανελλιπώς) και όχι μόνο κάνει τη βόλτα της και κοιτάζει βιτρίνες, αλλά ψωνίζει κιόλας. Μάλιστα, μερικοί από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει την κιτρινόμαυρη φανέλα έχουν έρθει στην Ενωση με χοντρό πουλόβερ και καταχείμωνο. Από τον Κρίστο Μπόνεφ και τον Μάρτον Εστερχάζι μέχρι τον Τόνι Σαβέβσκι και τον Βασίλη Τσάρτα. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξαν και παίκτες οι οποίοι ήρθαν Ιανουάριο αλλά δεν πρόλαβαν να φορέσουν ούτε κοντομάνικο στην ΑΕΚ, όπως για παράδειγμα ο Νταβίντε Μπελότι, ο Φιλίπο νταλ Μόρο, ο Χοσέ Καντέρο αλλά και ο Ερνάν Μεντίνα.

ΒΟΜΒΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΣΚΑΣΑΝ. Ας θυμηθούμε κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Τον Δεκέμβριο του 1980, η Ενωση απέκτησε δυο ποδοσφαιριστές, έναν ξένο και έναν Ελληνα, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Στα κιτρινόμαυρα ντύνονται ο Κρίστο Μπόνεφ και ο Πέτρος Καραβίτης. Ο βούλγαρος μέσος ήρθε στην Ελλάδα με περγαμηνές και για την εποχή του η μεταγραφή στην ΑΕΚ θεωρούνταν βόμβα μεγατόνων, παρά το προχωρημένο της ηλικίας και τους πολλούς τραυματισμούς. Μάλιστα, τότε ψιθυριζόταν πως η Ενωση είχε δώσει και ένα υπέρογκο ποσό για να τον αποκτήσει. Το ίδιο βαρύγδουπη ήταν και η μεταγραφή του Καραβίτη λόγω ονόματος αλλά και λόγω μετακόμισης από τον «εχθρό» Ολυμπιακό. Οι δύο μεταγραφές κάνουν ντόρο, όμως καμία από τις δύο δεν πιάνει στην ΑΕΚ. Για ξεχωριστούς λόγους η καθεμία.

ΚΑΠΟΙΟΣ… ΤΣΑΡΤΑΣ. Το 1992 η Ενωση βγαίνει για «ψώνια» τον Δεκέμβριο. Τότε που και πάλι υπήρχε στην αγορά μια πολύ καλή ευκαιρία. Η Νάουσα είχε ένα «δεκάρι» μόλις 20 χρονών, για το οποίο όλοι έλεγαν πως θα αφήσει εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βασίλης Τσάρτας το όνομα! Τελικά η ΑΕΚ δαπάνησε το υψηλό για την εποχή και την ηλικία του παίκτη ποσό των 100 εκατομμυρίων και ο δαντελένιος μέσος ντύθηκε στα κιτρινόμαυρα. Δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Τον Ιανουάριο του 2001 τα πράγματα στην ΑΕΚ είναι περίεργα και πολλά χρήματα για μεταγραφές δεν υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά, η Ενωση θα βγει στη χειμερινή αγορά για «ψώνια». Είχε βάλει στο μάτι τον Νίκο Γεωργέα. Τον απέκτησε και έζησε μαζί του για 12 χρόνια. Ο Καλαματιανός αγαπήθηκε όσο λίγοι! Τον Ιανουάριο του 2005, η ΑΕΚ κάνει τις πρώτες σπουδαίες κινήσεις επί εποχής Ντέμη Νικολαΐδη στην προεδρία της. Αρχικά έντυσε στα κιτρινόμαυρα τον Βλάνταν Ιβιτς. Ο μικρότερος αδελφός του Ιλια είχε πρωταγωνιστήσει στα μεταγραφικά σενάρια της Ενωσης αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Ομως το γεγονός ότι άφηνε την Μπουντεσλίγκα και τη Στουτγάρδη αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μετατρέψει επιτέλους το πολύχρονο φλερτ σε γάμο. Μαζί με τον Βλάνταν αφίχθη στην Ελλάδα και ο Ζούλιο Σέζαρ. Με θητεία τόσο στο πορτογαλικό όσο και στο ρωσικό πρωτάθλημα, ο Βραζιλιάνος αποτέλεσε για χρόνια μια εξαιρετική λύση για την κιτρινόμαυρη επίθεση.