Προς τη δύση του 2016, ο Πάουλο Μπέντο θα μπορούσε να πάρει θέση δίπλα στους Τρεις Μάγους με τα δώρα προς τον Χριστό, που είναι πάντα επίκαιροι τέτοιες εορταστικές ημέρες.

Πολύ απλά γιατί ο πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα έως τώρα. Ανέλαβε μια ομάδα που το ρόστερ της συμπληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό μέσα στον Αύγουστο (7-8 μεταγραφές εκ των οποίων οι τρεις στις 31 Αυγούστου) και με την ψυχολογία στο ναδίρ λόγω του ντροπιαστικού αποκλεισμού από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ από την ισραηλινή Χάποελ Μπερ Σεβά.

Ο Μπέντο κατάφερε αυτό το αγωνιστικό μωσαϊκό (με καλά υλικά αλλά χωρίς δέσιμο και χημεία) να το κάνει ομάδα, την οποία 3-4 μήνες αργότερα έχει οδηγήσει στις 32 του Γιουρόπα Λιγκ, στις 16 του Κυπέλλου Ελλάδας και την έχει πρωτοπόρο με διαφορά τουλάχιστον 7 βαθμούς από τους βασικούς διώκτες της έχοντας καθαρίσει και όλα τα ντέρμπι με εντυπωσιακό τρόπο αυτά με Παναθηναϊκό και ΑΕΚ.

Και όμως, μετά το πρώτο κερδισμένο στοίχημα του Πορτογάλου ήδη έχει ξεπροβάλει το δεύτερο και εξίσου σημαντικό (αν όχι σπουδαιότερο).

Αυτό είναι να κάνει η ομάδα αξιόλογη πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ, κάτι που αποτελεί ίσως και το μοναδικό απωθημένο για τον πρόεδρο Βαγγέλη Μαρινάκη. Που με αυτόν στο τιμόνι η ομάδα δεν έχει χάσει πρωτάθλημα μέχρι τώρα, έχει πάρει Κύπελλα, έχει κάνει μεγάλες νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ και εκτός έδρας, φτάνοντας μέχρι να αγγίξει την πρόκριση στις 8 την περίοδο 2013-14 (οριακός αποκλεισμός από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις «16»),

ΟΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΙΟΥΡΟΠΑ. Την τελευταία σεζόν του Σωκράτη Κόκκαλη στο τιμόνι των πρωταθλητών (2009-10) η ομάδα έφτασε στις 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και έτσι δεν αγωνίστηκε καθόλου στο πρώτο Γιουρόπα Λιγκ της ιστορίας.

Ηταν γραφτό λοιπόν επί διοίκησης Βαγγέλη Μαρινάκη ο Ολυμπιακός όχι απλώς να παίξει, αλλά να αρχίσει και να τελειώσει –σε χρόνο dt –την ευρωπαϊκή του πορεία στο Γιουρόπα Λιγκ, με τον αποκλεισμό σοκ από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μετά τον περίπατο κόντρα στην αλβανική Μπέσα.

Από τότε κάθε χρόνο (εκτός της σεζόν 2103-14 που πήγε στις 16 του Τσάμπιονς Λιγκ) οι πρωταθλητές κατέληγαν έπειτα από μεγάλες νίκες στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση να αποκλείονται αμέσως στο Γιουρόπα και με συνήθως τραγικές εμφανίσεις. Από Λεβάντε το 2013 με δύο ήττες, από Ντνίπρο (ισοπαλία, ήττα) το 2015 και από Αντερλεχτ (δύο ήττες, η μια στην παράταση) το 2016.

Μόνο το 2011-12 με Βαλβέρδε (και ύστερα από 9 βαθμούς στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου έμεινε τρίτος σε ισοβαθμία!) η ομάδα άγγιξε την υπέρβαση στο Γιουρόπα αποκλείοντας με δύο νίκες τη Ρούμπιν Καζάν και στη συνέχεια στις 16 αποκλείστηκε με απίστευτο τρόπο από την ουκρανική Μέταλιστ Χάρκιβ. Την οποία νίκησε εκτός 1-0, προηγήθηκε 1-0 και στο Καραϊσκάκης (με τους Ουκρανούς να έχουν χάσει πέναλτι) και στα τελευταία δέκα λεπτά δέχτηκε δύο γκολ και αποχαιρέτησε την οκτάδα.

Αυτό λοιπόν είναι το νέο στοίχημα του Πάουλο Μπέντο, το οποίο θα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο τη Δευτέρα όταν ο Ολυμπιακός μάθει και τον αντίπαλό του.

Μεταγραφές

Βασικό ρόλο στο αν θα πετύχει ο Μπέντο εκ νέου θα παίξει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης. Η μεταγραφή (ή μεταγραφές, ιδιαίτερα αν υπάρξει και πώληση) είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη στους πρωταθλητές, που έχουν σοβαρά θέματα σε άμυνα και επίθεση. Μάλιστα ως δεύτεροι ομίλου θα έχουν και πολύ πιο δύσκολο αντίπαλο.