Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 57 τραυματίστηκαν στη διπλή επίθεση που διέπραξαν δύο έφηβες βομβίστριες-καμικάζι σε αγορά της πόλης Μανταγκάλι της βορειοανατολικής Νιγηρίας το πρωί της Παρασκευής, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.
Ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την ενέργεια αυτή, η οποία πάντως φέρει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ.
Ο Γιούσουφ Μοχάμεντ, πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου, ανέφερε πως οι νεκροί είναι 56 και οι τραυματίες 57. Ο ταγματάρχης Μπαντάρε Ακιντόγε είπε νωρίτερα πως οι επιθέσεις διαπράχθηκαν από δύο μαθήτριες που είχαν ζωστεί με εκρηκτικά.
Η νιγηριανή τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στέλνει συχνά γυναίκες και κορίτσια να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον αμάχων σε πολυσύχναστα σημεία, όπως αγορές, τεμένη ή σταθμοί των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Η πόλη Μανταγκάλι, στα όρια του δρυμού Σαμπίσα που παραμένει ως και σήμερα φέουδο της Μπόκο Χαράμ, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεών της. Η πόλη ανακαταλήφθηκε από τον νιγηριανό στρατό μόλις τον Αύγουστο του 2014.
Υποδύονταν τις πελάτισσες
«Οι δύο καμικάζι υποδύονταν τις πελάτισσες όταν πυροδότησαν τα εκρηκτικά που είχαν ζωστεί, η μία σε τμήμα της αγοράς όπου πωλούνται τρόφιμα, η άλλη κοντά σε πάγκους με φορέματα», δήλωσε ο Γιούσουφ Μοχάμεντ.
«Οι εκρήξεις σημειώθηκαν διαδοχικά περί τις 09:30», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πωλητής, ο Χαμπού Αχμαντ. «Υπήρχαν πτώματα και τραυματισμένοι άνθρωποι παντού, ήταν λουτρό αίματος», πρόσθεσε συγκλονισμένος ο αυτόπτης μάρτυρας σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Η νέα επίθεση αποτελεί νέο βαρύ πλήγμα για τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος δύο ημέρες νωρίτερα, στη Σύνοδο του Ντακάρ για την Ασφάλεια, δήλωσε περήφανα πως η κατάσταση έχει τεθεί «υπό τον έλεγχο» των αρχών, καθώς ο στρατός «έχει πλέον μπει στο δάσος της Σαμπίσα και σε ό,τι αφορά την παρουσία της Μπόκο Χαράμ στην περιοχή της Λίμνης Τσαντ, θεωρώ ότι έχουμε “τελειώσει”».
Η Μπόκο Χαράμ – σαλαφιστική σέκτα η οποία μεταμορφώθηκε σε ένοπλο τζιχαντιστικό κίνημα μετά τον θάνατο του ιδρυτή της Μοχάμεντ Γιούσουφ — συνεχίζει τις δολοφονικές επιχειρήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, ενώ έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων στη βορειοανατολική Νιγηρία από το 2009.