Μονομαχία του Φρανσουά Φιγιόν και της Μαρίν Λεπέν και καθαρή νίκη του πρώτου δείχνουν, προς το παρόν τουλάχιστον, όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν διενεργηθεί μετά την ανάθεση του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών στον πρώην πρωθυπουργό του Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση των BVA – Salesforce που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Φιγιόν δίνει μάχη στήθος με στήθος με τη Λεπέν στον πρώτο προεδρικό γύρο, συγκεντρώνοντας 23%-29% ο πρώτος, 24%-26% η δεύτερη. Στον δεύτερο γύρο όμως ο Δεξιός υποψήφιος επικρατεί με 67%-33%.

Αλλη δημοσκόπηση της Harris Interactive που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα θέλει τον Μανουέλ Βαλς να έχει πάρει προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων του στον πρώτο γύρο της primaire των Σοσιαλιστών που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο, αποσπώντας 45% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 28% υπέρ του Αρνό Μοντμπούρ και 11% του Μπενουά Αμόν. Στον δεύτερο γύρο, ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας που υπέβαλε επισήμως παραίτηση μόλις την Τρίτη, έρχεται στατιστικά ισόπαλος με τον πρώην υπουργό Οικονομίας του, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2014 καταγγέλλοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης: 51% ο Βαλς, 49% ο Μοντμπούρ. Και απομένουν ακόμα έξι ημέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση υποψηφιοτήτων στην primaire των Σοσιαλιστών: οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό Παιδείας και νυν ευρωβουλευτή Βενσάν Πεγιόν να ρίχνεται σύντομα στη μάχη – και να είναι ικανός να «κλέψει» αρκετές ψήφους από τον Βαλς.

Ακόμα ένα όνομα προστέθηκε χθες στον κατάλογο των υποψηφίων για τη γαλλική προεδρία, αυτό της Μισέλ Αλιό-Μαρί, πρώην υπουργού Αμυνας του Ζακ Σιράκ, πρώην υπουργού Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί, η οποία προτίμησε να παρακάμψει την primaire της Δεξιάς.